Hlavní obsah

Rodinné stříbro se neprodává, ani Budvar, říká ministr po rezignaci šéfa pivovaru

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Budějovický Budvar má zůstát v rukách státu, míní ministr zemědělství.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ani konec dlouholetého ředitele Jiřího Bočka, který přes 25 let bránil státní pivovar před prodejem do soukromých rukou, by nemělo na majetkových poměrech Budvaru nic měnit.

Článek

Plány na privatizaci Budvaru se objevují opakovaně. Dlouholetému řediteli Jiřímu Bočkovi se je dařilo u politiků eliminovat a národní podnik Budějovický Budvar proto stále zůstává v rukou státu.

Jak řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr zemědělství Marian Jurečka, mělo by to tak zůstat i dál. Do té doby, co on bude v křesle ministra. Tedy alespoň rok do dalších voleb do Poslanecké sněmovny.

„V žádném případě. Za mého působení na Ministerstvu zemědělství jsem jednoznačně řekl, že tyto kroky nikdy dělat nebudu. Já to považuji za rodinné stříbro,“ řekl Seznamu Marian Jurečka.

Tržby přes 2,5 miliardy korun

Jiří Boček, který vede Budějovický Budvar od roku 1991, rezignoval na funkci podle zjištění Seznamu ze zdravotních důvodů. Jurečkovi v rezignačním dopise oznámil, že chce skončit k poslednímu prosinci 2016.

Na jeho pozici bude vypsán konkurz a o nástupci rozhodne výběrová komise. Úkolem nového šéfa bude dál pivovar rozšiřovat.

„My Budvar chceme rozvíjet. Ostatně to se děje, kapacita se tam zvyšuje za poslední tři roky zhruba o 30 procent. My ani nestíháme v posledních měsících uspokojit poptávku," dodal Jurečka.

Budějovický Budvar drží stát jako národní podnik. Vydělané peníze tak může firma investovat do svého dalšího rozvoje.

Loni Budvar vyprodukoval přes 1,6 milionu hektolitrů piva a jeho tržby překročily 2,5 miliardy korun.

Který je ten pravý Budvar?

Pivovar dlouhodobě bojuje s konkurenční americkou firmou Anheuser-Busch, která usiluje o ochrannou známku Budvar pro některé státy světa.

Například před čtyřmi lety kvůli tomu zahraniční společnost koupila Budějovický měšťanský pivovar. Tehdy Boček varoval, že je z celé transakce patrné, že Anheuser-Busch nebude v Česku vařit pivo, ale jde mu především o kontrolu duševního vlastnictví.

Soudní spory o ochrannou známku, které společnosti vedou v někokolika státech světa, pravidelně vyhrává český pivovar.

Reklama

Doporučované