Hlavní obsah

Rodinný byznys na sjezdu republikánů. Promluví všechny Trumpovy zletilé děti

Foto: Profimedia.cz

Do prezidentských voleb zbývá něco málo přes dva měsíce.

Reklama

Po demokratickém sjezdu startuje v Americe i ten republikánský. Od virtuální akce z minulého týdne se v mnohém liší – od formy až po řečníky. Půjde totiž hlavně o rodinný byznys.

Článek

Donald Trump, americký prezident s nepříliš příznivými předvolebními vyhlídkami, se spolu se členy své rodiny i Republikánské strany pokusí americké voliče přesvědčit, že po svém znovuzvolení udělá Ameriku – opět – velkou. Zatím není jisté, jak to chce provést, což se ale podle vyjádření jeho týmu pro NPR po republikánském sjezdu změní.

Stejně jako demokraté před týdnem se i republikáni museli vzhledem k vývoji globální nákazy vypořádat s nečekanými okolnostmi. I přes koronavirovou pandemii, která má ve Spojených státech stále den co den desítky tisíc nových případů, se ale rozhodli sjezd uspořádat alespoň částečně „jako normálně“.

Foto: Profimedia.cz

Přípravy republikánského sjezdu v Charlotte.

Republikánští delegáti zamířili z různých koutů USA do města Charlotte v Severní Karolíně, kde formálně dají zelenou prezidentu Donaldu Trumpovi do jeho druhého prezidentského závodu.

Pro delegáty z padesáti amerických států to znamená několik dní plných přísných koronavirových opatření. Ve městě se jich sejde víc než 330 – všichni museli doma ještě před odjezdem do Severní Karolíny podstoupit koronavirové testy. Dva lidé museli kvůli neuspokojivým výsledkům zůstat doma. A samostatnou kapitolou jsou i opatření, která v tuto chvíli platí v hostujícím Charlotte – spousta podniků je tam zavřená a lidé musí nosit roušky.

Promluví Conwayová, politici i členové rodiny

K nominaci současného prezidenta na kandidáta strany v listopadových volbách dojde bez obvyklé přítomnosti republikánských příznivců. Ti ji budou moci sledovat jen z obrazovek.

Organizátoři národního sjezdu, jenž začíná v pondělí dopoledne místního času, pro Američany nicméně připravili jiný program – každý den k nim promluví vybraní řečníci třeba z řad republikánských guvernérů a členů horní i dolní komory amerického Kongresu, a to i těch bývalých.

Projev podle programu bude mít i bývalá americká velvyslankyně při Organizaci spojených národů Nikki Haleyová. Promluví také rodiče humanitárního pracovníka, který zemřel rukou bojovníků teroristického uskupení Islámský stát, a nejspíš i Trumpova poradkyně Kellyane Conwayová, jež na svou funkci ale v pondělí rezignovala.

Nebývale velký prostor co do řečnění dostanou i členové prezidentovy rodiny. Projev na republikánském sjezdu přednese nejen první dáma Melania, ale i Trumpovi (zletilí) potomci včetně partnerů několika z nich.

Foto: ČTK

Část Trumpovy rodiny loni při jeho projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Kromě manžela Ivanky Trumpové Jareda Kushnera všichni vystoupí i na republikánském sjezdu.

Mluvit budou prezidentovi synové Eric a Donald Jr. a jejich partnerky, Ericova manželka Lara Trump a přítelkyně Donalda mladšího Kimberly Guilfoyle, a Trumpovy dcery Tiffany a Ivanka. A ačkoliv podle oficiálního programu vystoupí sám prezident jen ve čtvrtek, kdy oficiálně přijme republikánskou nominaci, třeba americký list The New York Times míní, že Trump bude ke svým příznivcům promlouvat každý den sjezdu – od pondělí až do čtvrtka.

Trumpova sestra Maryanne: „To jeho zatracené tweetování“

Zatímco se Trumpovi připravují na začátek republikánského sjezdu, jiná větev prezidentovy rodiny nemá v plánu mu dopomoci ke znovuzvolení. Americký list The Washington Post přišel s nahrávkami jeho nejstarší sestry Maryanne Trumpové Barryové, na nichž bývalá federální soudkyně o svém bratrovi nemluví právě nejlépe.

„To jeho zatracené tweetování a lhaní, pane bože. To je ta faleš a krutost,“ říká na nich Trumpová Barryová, kterou nahrála její neteř Mary Trumpová. Ta o svém strýci Donaldovi vydala před měsícem nelichotivou knihu. Prezidentova sestra také na záznamu kritizuje Trumpovu imigrační politiku s tím, že „jediné, co chce, je zalíbit se svým příznivcům“.

Hlava Spojených států na to zareagovala podle britské veřejnoprávní BBC s ledovým klidem. Tedy alespoň podle nedělního vyjádření Bílého domu: „To je každý den něco, koho to zajímá.“

Reklama

Doporučované