Hlavní obsah

Rodinný statek zachráním, slibuje dcera generála Mašína

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zdena Mašínová chce opravit zdevastovaný statek v Lošanech, který Mašínům zabavili komunisté

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Statek v Lošanech na Kolínsku se možná dočká opravy. Zdena Mašínová do rodinné usedlosti plánuje investovat miliony korun a udělat z ní muzeum. Musí ale počkat na konečné rozhodnutí soudu. Do té doby musí s rekonstrukcí počkat.

Článek

Rodiště generála a československého hrdiny Josefa Mašína chátrá. Jeho dcera Zdena Mašínová proto plánuje, že do statku v Lošanech u Kolína investuje miliony korun. Statek je v katastrofálním stavu kvůli tomu, že nepatří jednomu majiteli. Dcera generála Mašína vlastní menší část usedlosti, zbytek patří státu.

Zdena Mašínová, dcera protinacistického odbojáře Josefa Mašína.

Mašínová se o vrácení celého statku soudí už roky. Před konečným rozhodnutím soudu si ale teď nechala vypracovat návrh na rekonstrukci statku. A náklady jsou vysoké, může jít až o desítky milionů korun. O investici už Mašínová mluvila i se svým bratrem Josefem, který žije v USA. Její druhý bratr Ctirad zemřel v roce 2011. Bratři Mašínové vedli protikomunistickou skupinu, která se v roce 1953 prostřílela se na Západ. Názor na akci synů českolovenského hrdiny dodnes rozděluje společnost v Česku.

Statek v Lošanech je v katastrofálním stavu.

Mašínová chce ze statku udělat muzeum připomínající památku jejího otce generála Josefa Mašína, který byl legendární postavou druhého československého odboje. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Rodák z Lošan u Kolína měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Popraven byl v červnu 1942 v kobyliské střelnici v Praze. V květnu 2005 byl Josef Mašín povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Boj o statek dotáhnu do konce, říká Mašínová

Všechny soudy žalobu Mašínové zamítly. Až minulý rok se jí zastal Ústavní soud. Ten rozhodl, že Okresní soud v Kolíně postupoval příliš formalisticky a chyboval, když nepoučil Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl.

Boční strana statku, v pořádku je jen střecha.

Celý případ tedy znovu řeší Okresní soud v Kolíně. Teď čeká na zprávu od Státního pozemkového úřadu, který má říct, jakou má statek spolu s pozemky hodnotu, a nabídne paní Mašínové, aby si za tuto cenu rodinný statek odkoupila.

Nebudu si po půlstoletí odkupovat zničený majetek, je to absurdní

Tato varianta je ale málo pravděpodobná, Mašínová nechce o odkupu rodinné usedlosti ani slyšet, a soud se proto může táhnout ještě dlouhou dobu.

Opravená brána statku v Lošanech.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se po svém dramatickém útěku do Česka již nikdy nevrátili.

Reklama

Doporučované