Hlavní obsah

Rodiny mají v Anglii na setkání jeden den, říká Slovák, který domů neodletěl

Foto: Archiv Petera Ďuračky

Peter Ďuračka pracuje jako chef de partie v hotelu v anglickém městečku Beverley.

Reklama

Nová mutace koronaviru ve Velké Británii přiměla mnoho států v Evropě přijmout vůči cestujícím z této země přísnější opatření. Ze dne na den se tak mnozí cizinci v Británii museli smířit s tím, že letos se domů na svátky nevrátí.

Článek

Česko od pondělních 12:00 zastavilo lety z Velké Británie. Slovensko k podobnému kroku přistupuje od půlnoci z pondělí na úterý na tři dny. Pro Petera Ďuračku tak budou letošní svátky jiné, než si představoval.

„Že chci letos strávit Vánoce na Slovensku, jsem věděl už od listopadu a koupil jsem si v předstihu i letenku. Jsem zklamaný, fakt jsem se těšil,“ uvedl pro Seznam Zprávy ještě před tím, než se Slovensko rozhodlo letecké spoje na následující dny omezit.

V Anglii žije už patnáct let, momentálně na severovýchodě v malém městečku Beverley, kde pracuje jako kuchař v hotelu. Podobně jako v Česku i tam ale momentálně mohou restaurace a hospody fungovat pouze jako výdejní okénka, a tak neměl problém dostat na svátky volno a plánovat odlet za rodinou.

Foto: Archiv Petera Ďuračky

Peter Ďuračka s dcerou

Jenže v závěru minulého týdne Britové informovali o rozšíření nové mutace koronaviru a státy na to začaly okamžitě reagovat. Včetně Slovenska. Nová opatření, která by se ho po příletu týkala, donutila Ďuračku plány přehodnotit.

„Už nestačí negativní PCR test. Musel bych jít do pětidenní izolace, ve které by tím pádem skončili i moji rodiče a bratr. A po návratu do Anglie bych opět musel na 14 dní do izolace. Takže nakonec jsem došel k závěru, že svátky, které si chci užít v relativním pokoji, budu absolvovat opět v Británii,“ říká Peter Ďuračka.

Lidé se těšili na rozvolnění, a přišel opak

Zároveň nastínil, jaká nálada nyní panuje v zemi poté, co tamější vláda informovala o nové mutaci koronaviru.

Oznámení přišlo právě v době, kdy se lidé těšili na avizované vánoční uvolnění „Merry little xmass“, které mělo trvat od 23. do 28. prosince. „Vláda chtěla lidem v těchto dnech umožnit se vidět se svými nejbližšími, ale po pátečním oznámení o nové mutaci se akce omezila na jediný den. Pouze 25. prosince se mohou lidé opravdu jen na krátkou chvíli potkat v jedné domácnosti. S velkou dávkou opatrnosti,“ popsal nová opatření Peter Ďuračka.

V nejpostiženějších částech země, které jsou minimálně ve stupni číslo 4 – takzvané tier 4 –, totiž platí i zákaz vycházení.

Jak dodává, ani v Británii ale nejsou všichni tak disciplinovaní, jak by si vláda přála. V sobotu, den po oznámení mutace a zpřísnění opatření, začali lidé hromadně opouštět nejzasaženější jihovýchod Anglie. „Všichni se hromadili na vlakových stanicích, kde se opravdu nedalo hovořit o dodržování nařízení, což pak vláda označila za nezodpovědné,“ pokračuje Ďuračka.

Podle něj řada lidí – včetně opozice – viní vládu v čele s Borisem Johnsonem, že jim zkazila Vánoce. On sám ale považuje za nemístné hledat v tomto případě viníka. Sdílí spíš názor, který se nyní snaží šířit i britská vláda, a to že zodpovědnost je na každém z obyvatel Británie. „Jenže Britové potřebují pravidla. A když zazní věta ‚Je to na každém z nás‘, tak mám pocit, že to jim nejde. Neumí být sebedisciplinovaní. Mám pocit, že nevědí, jak to uchopit,“ dodává Peter Ďuračka.

VUI-202012/01

Šíření nového kmenu viru SARS-CoV-2 se jménem VUI-202012/01 v Británii se podle britské vlády vymklo kontrole. Premiér Boris Johnson uvedl, že jeho nakažlivost je o 70 % vyšší oproti jeho předešlé verzi. Vědecký časopis Science s odkazem na citace řady odborníků ale namítá, že v tuto chvíli nejsou pro tato tvrzení potřebná data. Podle Johnsona je to odhad, který dostal od vědeckých poradců.

Podrobnosti o nové mutaci čtěte zde:

Nová mutace koronaviru v listopadu tvořila zhruba čtvrtinu případů infekce v Londýně. V polovině prosince už to byly téměř dvě třetiny, píše BBC.

Česko zatím přesně tuto konkrétní mutaci nezachytilo. Ve snaze eliminovat riziko jejího zavlečení do země zastavilo od pondělního poledne lety z Velké Británie. Zákaz má podle Ministerstva zdravotnictví platit nejpozději do konce roku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček ale v pondělí připustil, že by se termín mohl zkrátit, pokud se potvrdí, že nehrozí výrazné riziko.

Lety do Británie zakázané nejsou. Už od neděle musí lidé přijíždějící ze Spojeného království do Česka nastoupit do povinné domácí karantény, tu mohou ukončit pokud nejdříve pátý den izolace podstoupí PCR test s negativním výsledkem.

Reklama

Doporučované