Hlavní obsah

Rodiny s postiženými dětmi nepotřebují příspěvek, míní ministerstva

Foto: Profimedia.cz

Potřeby postižených dětí jsou v prvním roce obdobné jako u zdravých dětí a diagnóza se ukáže až později, tvrdí ministerstvo práce. (Ilustrační foto)

Reklama

Vláda projednávala návrh, který by nově dával finanční příspěvek rodinám s postiženými dětmi od jejich narození. Ministerstvo práce a sociálních věcí vládě navrhlo, aby opatření zamítlo, protože zdravotní stav dítěte po narození nelze objektivně zhodnotit.

Článek

Kabinet v pondělí projednával změny v příspěvcích pro rodiny postižených dětí. V současné době nemají děti do jednoho roku nárok na příspěvky od státu. Vláda k návrhu nakonec vyjádřila neutrální stanovisko a opatření bude dále projednávat Poslanecká sněmovna.

Změna by se týkala také nároku na dotaci na některé zvláštní pomůcky a na průkaz osoby se zdravotním postižením.

Návrh předkládaný poslanci šesti klubů v čele s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem má významným způsobem ulehčit rodinám zatíženým už tak náročnou péčí o zdravotně postižené dítě.

Legislativci původně vládě k materiálu navrhovali zamítavé stanovisko. Opírali se přitom o postoj Ministerstva práce a sociálních věcí, které tvrdí, že zdravotní stav dítěte do jednoho roku nelze objektivně zhodnotit a péče o postižené dítě do jednoho roku je obdobná jako u ostatních dětí.

„Nerozumím důvodu, který ministerstvo uvádí. Tohle je návrh, který vyvstal po konzultaci s rodinami, které tyto problémy mají. Reagovali jsme tak na objektivně nefunkční realitu v České republice,“ řekl Seznam Zprávám Vít Rakušan.

Příspěvek by pomohl

Argument ministerstva nechápe ani Dagmar Herrmannová, ředitelka školy Smiling Crocodile, která se zaměřuje na děti s velmi těžkým postižením. „Pokud je dítě postižené, tak potřebuje podporu hned od začátku. Argumenty jsou mimo,“ řekla Seznam Zprávám Hermanová.

Ministerstvo se ve svém stanovisku odvolává na to, že potřeby postižených dětí jsou v prvním roce obdobné jako u zdravých dětí a diagnóza se ukáže až později. „Pokud je postižení závažné, tak se diagnostikuje hned v prvních dnech nebo týdnech od narození,“ vysvětluje Hermanová.

Podle Rakušana by příspěvek rodinám velmi pomohl, protože děti, které se narodí s tělesným postižením potřebují kompenzační a ortopedické pomůcky. Rodiny navíc musí s postiženými dětmi chodit na terapie, které jsou podle Hermanové většinou finančně nákladné, příspěvek by jim tak významně pomohl.

Názor Ministerstva práce a sociálních věcí zastávají i ministerstva financí a zdravotnictví. Druhý zmíněný resort navíc upozorňuje na to, že tento návrh by mohl zahltit lékařské posudkové služby.

Problém se týká také dětí, které jsou předčasně narozené. Ty často potřebují podle Rakušana výrazně vyšší péči. Stát by podle něj neměl peníze rozhazovat, ale měl by pomáhat skupinám, které si samy pomoci neumí.

V případě schválení novely o poskytování dávek by stát vydal podle odhadu autorů na příspěvcích na péči asi o 24 milionů korun ročně navíc a na příspěvcích na mobilitu zhruba o 2,1 milionu korun navíc. Zvýšení nákladů na zvláštní pomůcky by bylo podle zdůvodnění zanedbatelné.

Reklama

Doporučované