Hlavní obsah

Rodiny vyhlížejí pondělí. S podmínkou za 150 Kč se asi půjde za babičkou

Foto: Getty Images

Rodí se plán, jak se postupně budou otvírat během adventu domovy pro seniory. (Ilustrační snímek)

Reklama

Od příštího týdne by mohly začít rodiny opět navštěvovat příbuzné v sociálních zařízeních. Nejdříve jen s podmínkou, že předloží negativní test na koronavirus.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný načrtl obrysy toho, jak by se se začátkem adventu mohly začít otvírat domovy pro seniory návštěvám příbuzných.

Pokud se Česká republika dostane do třetího stupně v systému PES, mělo by být možné seniory v domovech navštívit. Má jen jednu hlavní podmínku – blízcí klientů musí v domově před návštěvou podstoupit antigenní test na koronavirus – s negativním výsledkem.

„V tom stupni rizika 3 budou povoleny návštěvy za určitých hygienických předpokladů. A jedním z nich bude požadavek na testování. Já věřím, že to všichni rádi udělají, těch 150 korun (cena antigenního testu – pozn. red.) – nebo kolik to stojí – každý dá. I kvůli těm prarodičům. A sníží tím pravděpodobnost, že jim s dárkem přinese i tu nemoc,“ uvedl ministr Jan Blatný v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Tento režim by měl platit od 30. listopadu do 12. prosince, kdy končí nouzový stav. Podle vyjádření politiků sice není vůbec jisté, zda skončí, avšak v případě, že se tak stane, nastala by v uvolňování návštěv další fáze. Pro návštěvy v domovech seniorů by začaly platit podmínky, které známe z léta.

„Tedy měření teploty, hlídání symptomů, dvě osoby na jednoho seniora, jenom v roušce, dezinfekce rukou, pokud je to možné tak v samostatné místnosti nebo na jednolůžkovém pokoji,“ připomíná je prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Omezený čas, jen ohlášené návštěvy

Jednotlivé domovy pro seniory budou k těmto opatřením podle svých možností přidávat ještě další vlastní bezpečnostní omezení. Ředitelé domovů mluví například o tom, že vyčlení místnosti na schůzky, které budou dezinfikovat. Mluví o návštěvách „přes plexisklo“ nebo o tom, že návštěva bude časově omezená.

„Moje představa je, že asi nebude možné, aby přišla na návštěvu celá rodina. Já bych to rád omezil na jednoho člověka a na relativně krátký čas. Bude to třeba znamenat, že jedna návštěva bude umožněna na 20 minut za týden. I to však bude pro ty lidi úžasné, protože budou vědět, že někdo přijde,“ říká Jan Gabriel z Domu seniorů Liberec-Františkov.

„U každé návštěvy by bylo dobré mít pracovníka, který dohlédne na to, aby se rodina chovala bezpečně, ale to je spousta lidí,“ přemýšlí nad řešením také Kateřina Pivoňková, oblastní ředitelka Naděje, která se mimo jiné stará o domov pro seniory ve Zlíně.

Ředitelé, které Seznam Zprávy oslovily, chtějí jednoznačně návštěvy svým klientům dopřát, ale všichni se shodli v jednom – že návštěvníci musí být maximálně opatrní.

„Potřebujeme být hrozně opatrní, už nechceme, aby se nám klienti nakazili, zároveň musíme ty návštěvy povolit, lidé hrozně strádají,“ shrnuje Kateřina Pivoňková.

Na vycházku až po nouzovém stavu

Z pohledu některých ředitelů domovů pro seniory se přitom celý dohled nad návštěvami může zhroutit po skončení nouzového stavu.

Například ředitelka Domova u Biřičky Daniela Lusková si není jistá, jestli lze od poloviny prosince plynule přejít na opatření, které Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo v létě.

„Nevím, jestli to bude v platnosti, nebo ne. Nedokážu vám na to odpovědět, je to právní záležitost,“ reaguje Lusková.

Podle Jiřího Horeckého z Asociace poskytovatelů sociálních služeb však problém nebude a návštěvy bude možné nadále regulovat. Sám však také upozorňuje na to, že po skončení nouzového stavu nelze seniorům zabránit, aby opouštěli zařízení.

Ministerstvem zdravotnictví předběžně daná pravidla pro návštěvy v seniorských domovech během adventu naráží podle oslovených ředitelů i na řadu drobných praktických nejasností.

„Otestované rodiny budou muset následně někde vyčkat výsledek testu. Budou čekat venku? Nebo uděláme čekárnu vevnitř? A co když ve finále zjistíme, že někdo z nich je pozitivní a seděl tam dvacet minut s dalšími pěti, kteří jsou negativní?“ poukazuje na nejasnosti ředitel Domu seniorů Liberec-Františkov Jan Gabriel.

Už citovaná Kateřina Pivoňková zase upozorňuje na to, že kolem testů je také velké množství byrokracie. Aktuálně se v domovech při testování klientů a personálu zaznamenávají údaje do dvou systémů – pro pojišťovnu a pro Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Už teď přitom vyčerpaní pracovníci ve svém volnu chodí dopisovat do počítačů záznamy k testům, které se jim kupí.

Ze slov ministra Blatného vyplývá, že testy by si měli platit lidé, kteří chtějí přijít na návštěvu. I zde je podle Jana Gabriela problém. „Já neumím udělat v účetnictví doklad, že jsem někomu provedl test, který mi zaplatil,“ upozorňuje na další drobný zádrhel.

Nepřestávejme testovat, když rozvolňujeme

Koncem minulého týdne také Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové mimořádné opatření, podle kterého se má ukončit plošné testování klientů domovů pro seniory za pomoci antigenních testů 4. prosince, tedy ještě před koncem nouzového stavu. Plošné testování pracovníků v domovech pak skončí s momentálním termínem pro konec nouzového stavu – 12. prosince.

Někteří ředitelé konec vítají, o testování zavřených a izolovaných seniorů mluví jako o trápení. Avšak například Boris Šťastný, předseda správní rady společnosti Alzheimer home, která spravuje hned několik domovů, před brzkým ukončením plošného testování varuje.

„Přece před Vánoci dojde k tomu, že lidé budou více nakupovat, budou se více sdružovat a logicky pečovatelé, zdravotní sestry, ale i návštěvy budou opět představovat zvýšené riziko. Jsem přesvědčený, že pravidelné testování, které má obrovský význam, by se ukončovat nemělo,“ říká Boris Šťastný s tím, že by se mělo s plošným testováním vytrvat i přes Vánoce.

Ministerstvo zdravotnictví pro Seznam Zprávy změnu termínu ukončení plošného testování vysvětluje zcela opačně, tedy že doba na testování nebyla zkrácena, ale naopak prodloužena o dva týdny.

„Testování v sociálních zařízeních bylo plánované do původního skončení nouzového stavu, tedy do 20. 11. Vzhledem k prodloužení nouzového stavu se testování klientů v sociálních zařízeních ukončí až k 4. 12.,“ vysvětluje Jitka Nováčková z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované