Hlavní obsah

Babiš couvnul. Novoroční oběd stráví se Zemanem bez rodin

Foto: Profimedia.cz

Setkání Babišových a Zemanových 5. ledna 2020. Takto se rodiny premiéra a prezidenta setkaly u novoročního oběda na začátku letošního roku. Akci si chtěli zopakovat i v lednu roku 2021, ale po vlně kritiky se nakonec premiér s prezidentem sejdou sami.

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš a Miloš Zeman se k novoročnímu obědu sejdou bez rodin. Ještě v pondělí odpoledne plánovali seanci s rodinami, což se však příčilo proticovidovým doporučením ministerstva zdravotnictví a vnitra.

Článek

„Vyhněte se setkávání s lidmi mimo vaši domácnost či tuto skupinu,“ doporučilo veřejnosti Ministerstvo zdravotnictví před Vánocemi.

Covidový web Ministerstva vnitra zní ještě přísněji: „V současné době je výrazně omezen volný pohyb osob. Z těchto důvodů není povoleno se stýkat s osobami, které nejsou členy vaší domácnosti či rodiny. Není povoleno pořádat či se účastnit večírků, větších setkání ani oslav.“

Ani tyto apely v době, kdy podle protiepidemického systému PES platí pro Česko nejpřísnější pátý stupeň opatření, nejdříve neodradily prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) sejít se zkraje roku se svými rodinami na zámku v Lánech u novoročního oběda.

Šéf hnutí ANO i Hrad se hájil argumentem, že Zeman v Lánech de facto bydlí a jde tedy o setkání v jeho domácnosti. Jenže Babišova a Zemanova rodina společnou domácnost nesdílí. Takže by šlo o setkání rodinných členů Babišovy domácnosti a Zemanovy domácnosti.

„Jde o setkání dvou rodin v domácnosti,“ napsal Seznam Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podobně se vyjádřil i Babiš. „Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ napsal premiér ČTK.

Babiše podpořil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který Deníku N sdělil: „Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam bydlí.“

Mluvčí Hradu Ovčáček odmítl konkrétně uvést, jak přesně budou během novoročního setkání pravidla nastavena - zda se účastníci nechají předem otestovat, jak velké budou rozestupy u stolu a podobně.

Odpovědi na dotaz, jak si vyložit konání oběda v kontextu doporučení ministerstev zdravotnictví a vnitra, se Ovčáček vyhnul. „Zapojit zdravý rozum. Jeho absence v médiích a u opozice je markantní,“ reagoval mimo výseč.

Premiér však po pondělní vlně kritiky ustoupil a v Televizních novinách na Nově oznámil, že s hlavou státu odloží novoroční rodinný oběd a sejdou se pouze ve dvou.

Ať se sejdou ve dvou

Předseda ODS Petr Fiala osobní setkání rodin premiéra a prezidenta nechápal. „Je to těžko pochopitelné. Bylo by mnohem vhodnější, kdyby se prezident s premiérem setkali pracovně bez rodin. Těžko pak požadovat po ostatních, aby opatření dodržovali. Na silvestra lidé nemají výjimku, ale nejvyšší představitelé státu se hned poté setkají na oběd. Toto není od prezidenta s premiérem dobrý příklad,“ napsal Fiala Seznam Zprávám.

Epidemiolog a bývalý poradce ministra zdravotnictví Rastislav Maďar doporučil, aby se obědu účastnil jen Babiš a Zeman - bez rodin. Ostatně pro takovou variantu se nakonec Babiš se Zemanem rozhodli.

„Setkat se mají maximálně dvě osoby, které spolu nevytváří homogenní skupinu, kterou jsou nejbližší rodina nebo nejbližší kolegové. Rodinní příslušníci premiéra s prezidentem homogenní skupinou pravděpodobně nejsou, bylo by lepší protiepidemické omezení respektovat a setkat se jen ve dvou,“ uvedl Maďar pro ČTK.

Reklama

Doporučované