Hlavní obsah

Obchod přestal prodávat toastový chléb z Babišova Penamu. Kvůli stomilionové dotaci

Před půl rokem Evropská komise dočasně zastavila Agrofertu projektové dotace.

Reklama

Fakt, že Česko dále vyplácí evropské dotace firmám z Babišova svěřenského fondu, i když EU dotování Agrofertu zastavila, pobouřil šéfa Rohlíku Tomáše Čupra.

Článek

Internetový supermarket Rohlík.cz ve středu vyřadil ze sortimentu toastový chléb od Penamu. Reagoval tak na zjištění webu iRozhlas, podle kterého Česká republika firmě vyplatila dotaci za 100 milionů korun.

„Říkáme NE podezřelému toasťáku! Podporu si podle nás zaslouží pekárny, které odvádí poctivější práci a obejdou se bez pochybných milionových dotací. Dokud se nevyvrátí podezření, stahujeme s okamžitou platností toastový chléb Penam z prodeje,“ napsal Rohlík.cz na Twitter.

Dotace směřovala na stavbu nové výrobní linky „za kvalitnější chléb bez konzervantů“. Penam ale patří do koncernu Agrofert, který je součástí svěřenského fondu premiéra Babiše – a tak Evropská unie před půl rokem kvůli podezření ze střetu zájmů vyplácení evropských dotací Agrofertu dočasně pozastavila.

Český stát přesto dotace Agrofertu vyplácí dál.

K záležitosti se vyjádřil osobně i šéf Rohlíku Tomáš Čupr: „Já tu za své podporuji venkovské farmáře a pěstitele a druhý nejbohatší Čech si to prostě do kapsy odkloní z důchodů, školství a zdravotnictví. Tohle prostě dokáže jednoho nas**t a zkazit mu chuť dělat dobré věci. Uniká mi něco?“

Na případ vyplácení dotací firmám spadajícím pod Agrofert upozornil i Seznam. Od doby, kdy Evropská unie zastavila Agrofertu výdej dotací, vyplatil Státní zemědělský intervenční fond koncernu přes 60 milionů korun.

Více než 53 milionů dostala na stavbu nové třídírny vajec v Nebanicích, dalších 9 milionů odešlo pelhřimovské výkrmně prasat SPV. Další tři podniky z Babišova svěřenského fondu dostaly příspěvek na drobnější modernizace.

Standardně by fond poslal do Bruselu fakturu a Evropská komise by peníze, které zaplatil z národního rozpočtu, proplatila v rámci dotačního programu nazpět. Jenže nyní Unie do Prahy vzkázala, že u těchto konkrétních projektů prodlužuje lhůtu na proplacení na šest až devět měsíců.

Do té doby by komise měla zveřejnit klíčový závěr svého šetření: zda český premiér Andrej Babiš zůstal ve střetu zájmů, a jeho firmy tedy nemají podle evropských pravidel na unijní dotace nárok, nebo nezůstal a Agrofert dál může peníze čerpat.

Reklama

Související témata:

Doporučované