Hlavní obsah

Rok 2019 ve sportu: Tady je výběr toho nejzajímavějšího, co nás čeká

Přehled sportovních událostí roku 2019.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 2019 se fanoušci mohou těšit na mnoho akcí ze sportovního prostředí. Ať už jde o turnaje národních výběrů, nebo klubové soutěže. Ve velké části z nich pak o úspěch budou bojovat také čeští sportovci.

Článek

Rok 2019 je rokem bez olympijských her. I tak si ale sportovní fanoušci budou mít z čeho vybírat. Na své si přijdou fanoušci hokeje, fotbalu, ale i basketbalu nebo lyžování. Nabízíme výběr toho nezajímavějšího, co nás letos ve světě sportu čeká.

Předchozí rok byl bezpochyby rokem Ester Ledecké. Na triumf z olympijských her může navázat i letos. I když ne tak úplně – mistrovství světa v alpském lyžování a ve snowboardingu se konají ve stejnou dobu. Před Ledeckou tak stojí rozhodnutí, pro který ze světových šampionátů se rozhodne. Půjde za medailí snazší cestou a pojede na snowboardingový šampionát, nebo před sebe postaví větší výzvu v podobě šampionátu v alpském lyžování? Ať už se rozhodne jakkoliv, je jasné, že Česko začátkem února opět popadne mánie kolem Ester Ledecké.

Zpověď natáčená na kopci. Za Ester Ledeckou se štáb Seznamu vypravil už v lednu 2018. Jsem trošku magor, ale životní závod teprve přijde, věřila si.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz

Biatlon patří v Česku mezi vůbec nejpopulárnější sporty. Světový pohár odstartoval už 2. prosince. Biatlonisté mají na programu ale i mistrovství světa – a to dokonce jubilejní, padesáté. To začne ve švédském Östersundu 7. března a vyvrcholí o deset dní později.

Navzdory tomu, že za českou reprezentaci nenastoupí jedna z jejích nejznámějších tváří posledních let, Gabriela Koukalová, mají trenéři k dispozici silný tým. Veronika Vítková na olympijských hrách v Pchjongčchangu získala ve sprintu bronzovou medaili, její kolega Michal Krčmář bral stříbro. Cenný kov by mohl vybojovat i Ondřej Moravec, trojnásobný medailista z olympiády v Soči.

Připomeňte si: Biatlonovou korunu převzal po vládě Gabriely Koukalové Michal Krčmář.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Hokej je pro spoustu Čechů nejoblíbenějším sportem. A jednou z největších událostí roku bude pro velkou část národa zcela jistě hokejové mistrovství světa. Až Miloš Říha odtajní soupisku, začnou divoké diskuse o její správnosti. Připojí se k týmu i David Pastrňák? Co navrátilec do extraligy Tomáš Plekanec? A nezváží snad Jaromír Jágr ještě jeden poslední start v národním týmu? Odpovědi na všechny otázky získáme už 10. května. Tehdy startuje mistrovství světa v Bratislavě a Košicích. A celý hokejový národ začne doufat, že národní tým po sedmi letech konečně přiveze medaili.

Proč pořád zkoušet nové hráče? Já chci složit tým, říká Říha. Do nároďáku se vracejí i ti, co už skončili.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Událostí roku pro české basketbalové fanoušky pravděpodobně bude mistrovství světa v Číně. To bude probíhat mezi 31. srpnem a 15. zářím a poprvé po dlouhých 37 letech se na tomto turnaji objeví i Česká republika. Mladý tým má k dispozici hráče se zkušenostmi z americké NBA. Jan Veselý sice již ve Washingtonu nepůsobí, je však jednou z opor istanbulského Fenerbahçe. Rozehrávač Tomáš Satoranský v nejsledovanější soutěži světa začal svou třetí sezónu a v té se mu daří čím dál víc. Češi využili změny kvalifikačního systému naplno a zaznamenali jeden z největších basketbalových úspěchů od dob rozdělení Československa.

Je těžké přijmout Ameriku jako domov. Tomáš Satoranský o nelítostné NBA, splněném snu i rasismu.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

V katarském Dauhá se mezi 28. zářím a 6. říjnem odehraje mistrovství světa v atletice. Vzhledem k vysokým teplotám, které obvykle touto dobou v katarském hlavním městě panují, se netradičně upravil rozvrh závodů. Například maraton a chodecké závody jsou naplánovány až na půl dvanáctou v noci. Jestli se objeví i někdo z českých sportovců, zatím není jisté, účast se bude totiž poprvé určovat podle pořadí ve světovém žebříčku.

Připomeňte si, jak Hejnová, Maslák nebo nový český rekordman Stromšík ovládli republikový šampionát v atletice.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

Letošní rok ale nebude jen rokem světových šampionátů, dál běží i ligové soutěže. Bavit se budou fanoušci hokeje, v dubnu vyvrcholí hokejová extraliga. Dozvíme se tak, jestli brněnská Kometa dokáže vyhrát titul potřetí v řadě a jestli pardubické Dynamo po devětašedesáti sezónách sestoupí z nejvyšší soutěže.

Bavit se budou ale i fanoušci fotbalu – na jaře vyvrcholí nejlepší evropské soutěže. Přenosy z Premier League, Bundesligy, La Ligy i Serie A budete i letos moci sledovat každý víkend na Televizi Seznam.

Plavání zažije svůj velký svátek v období od 12. do 28. července. V jihokorejském Gwangju bude pro diváky připraveno více než 75 disciplín. Kromě plavání tak budou k vidění i extrémní skoky do vody, synchronizované plavání nebo vodní pólo. Z Čechů se kvalifikoval zatím extrémní skokan do vody Michal Navrátil, ale dají se očekávat i další jména tuzemské plavecké scény.

Připomeňte si: Nejúspěšnější plavec Michael Phelps už se utkal se žralokem. Bylo to trochu zklamání.Video: Oliver Sálus

Na své si přijdou i milovníci ragby. V Japonsku je pro ně připraveno od 20. září do 2. října mistrovství světa, kde budou moci zhlédnout mistrovství světa. Fanoušky čekají zápasy výběrů ze zemí, jako je Nový Zéland, který se snaží potvrdit svou nadvládu třetí rok za sebou, Austrálie, Jižní Afrika nebo Anglie. Ačkoliv se česká reprezentace na turnaj nedostala, vzhledem k rostoucí popularitě lze očekávat velkou sledovanost nejen z restauračních zařízení.

Je libo haka?Video: Seznam Zprávy

+ jeden eSportový bonus

Fanoušci eSportu si v roce 2019 také přijdou na své. Z turnajů, které se v roce 2019 pořádají, jsme vybrali Intel Extreme Masters v Katowicích. Ty jsou totiž nejen geograficky blízko, ale zároveň se dlouhodobě jedná o jeden z největších celosvětových svátků elektronického sportu. Strategie StarCraft 2 se bude hrát v období mezi 28. únorem a 3. březnem. Turnaj střílečky Counter-Strike: Global Offensive začíná 27. února a finále se bude hrát 4. března. Další hry budou PUBG a DOTA2. O oblíbenosti této události asi nejlépe vypovídá fakt, že lístky bývají vyprodané do několika hodin od jejich uvolnění pro veřejnost.

Pořad #ZDAVUVEN: Sportovci u počítačů? Muž, který vybudoval úspěšný esportový tým, o zákulisí byznysu, kde se točí miliony.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované