Hlavní obsah

Rok 2020 je bezprecedentní a má takové i slovo roku

Foto: Shutterstock.com

Karanténa, home office, pandemie nebo bezprecedentní. Slova, která ovládla letošní rok. (Ilustrační snímek)

Reklama

Chaotický rok 2020 znamená i chaos ve výsledcích anket o slovo roku. Zatímco v předchozích letech panovala poměrně shoda, Oxfordský slovník například letos uvedl, že vybrat jen jedno slovo je téměř nemožné.

Článek

Poprvé v historii ankety Slovo roku Oxfordského slovníku není jeden jediný vítěz. Letošní rok byl podle vydavatele slovníků „rokem, který nelze popsat jediným slovem“. Celkem tvůrci slovníku analyzovali na jedenáct miliard slov z online prostoru. Výběr slov roku tak nejvíce ovlivnila koronavirová pandemie, píše The Guardian.

Bezprecedentní krok v bezprecedentní době, dalo by se říci. Mimochodem uživatelé jiného slovníku - konkrétně Dictionary.com - ve své anketě zvolili právě slovo „bezprecedentní“ jako svůj „výraz roku“.

Podle oxfordských slovníkářů je pak jedním ze slov roku „koronavirus“. Výraz se sice objevil už v šedesátých letech, převážně ale ve vědeckých kruzích. Od letošního března se ale stal jedním z nejpoužívanějších slov v angličtině. Pojmenování „covid-19“ pak Oxfordský slovník zaznamenal poprvé 11. února ve zprávě Světové zdravotnické organizace, v průběhu roku pak právě jméno onemocnění v počtu použití překonalo výraz „koronavirus“.

Jedním z nejpozoruhodnějších lingvistických změn tohoto roku je podle Oxfordského slovníku množství vědeckých výrazů, které se dostaly do běžné komunikace. „Před rokem 2020 byl termín reprodukční číslo známý hlavně epidemiologům, nyní už je ale běžnou součástí komunikace i neodborné veřejnosti,“ cituje Guardian vyjádření editorů Oxfordského slovníku. Mezi dalšími pojmy, které se letos staly běžně užívanými, patří také výrazy „zploštit křivku“ nebo „komunitní přenos“.

Nárůst v počtu použití zaznamenala také nepřekvapivě „pandemie“, jejíž používání vzrostlo o 57 000 procent, stejně tak se o stovky procent častěji objevila ve veřejném prostoru slova „roušky“, „lockdown“, „klíčoví pracovníci“ nebo také výrazy spjaté s distanční výukou a home office, tedy „on mute“ a „unmute“.

Hojně se používala i slova, která se netýkala koronavirové pandemie, většina z nich souvisela s děním ve Spojených státech. Mnohonásobně více se letos objevily pojmy „impeachment“, „korespondenční“ a „Black Lives Matter“, stejně jako „QAnon“ a „konspirační teorie“. Naopak „brexit“ zaznamenal pokles o 80 procent.

Oproti Oxfordskému slovníku se pro jedno slovo rozhodli editoři již zmíněného serveru Dictionary.com, uvádí server ABC. Slovem roku zvolili výraz „pandemic“ (pandemický), ten pak nebyl daleko k vítězství v anketě uživatelů serveru, ti ale nakonec dali přednost výrazu „bezprecedentní“. „Bezprecedentní je už tak trochu klišé, žertuje se o tom, že už by se možná ani nemělo používat, že by mělo zamířit na odpočinek,“ cituje ABC editora Dictionary.com Johna Kellyho. „To slovo ale jen tak nezmizí, jak jinak popsat rok 2020,“ ptá se Kelly.

Své slovo roku si pak zvolil i další online slovník Lexico, který s Oxfordským slovníkem i Dictionary.com spolupracuje, zaměřuje se ale na překlad do více jazyků. Editoři Lexica se rozhodli pro výraz „karanténa“, které se hojně začalo používat během letošního března.

Dvacet výrazů definujících uplynulý rok vybrali i editoři amerického deníku The New York Times. Do výběru se tak vešlo jméno hnutí Black Lives Matter, jinak ale anketu stejně jako u ostatních ovládla slova spojená s pandemií. Ve finální dvacítce se tak objevilo například „zploštění křivky“, „první linie“, „hydroxychlorochin“, „distanční výuka“ či „sociální distanc“. Kromě toho i těžko přeložitelná hříčka „blurday“ neboli „rozmazaný den“. Výraz, který opisuje to, že těžko odhadujeme, co je za den, protože se nám v karanténách a na home office slévají.

Reklama

Související témata:

Doporučované