Hlavní obsah

Rok 2020 míří k teplotním rekordům. 423 měsíců v řadě je počasí mimo normál

Foto: Profimedia.cz

Viditelně teplý byl začátek letošního roku i v České republice. Leden byl oproti normálu z let 1961-1980 o 3,1 stupně teplejší. Únor byl pak dokonce teplejší o 4,8 °C.

Reklama

Rok 2019 byl druhým nejteplejším v historii měření a letošek pravděpodobně nezůstane pozadu. První dva prozatím naměřené měsíce v roce 2020 byly i v České republice teplotně nadnormální.

Článek

Psal se přelom roku 1984 a 1985. Brzy byl dopaden spartakiádní vrah, Jiří Straka, Československo stále svírala komunistická totalita a na Zemi byl naměřen poslední teplotně normální měsíc minimálně na příštích 35 let.

Podle vědců je letošní březen už 423. měsícem v řadě, který je teplejší než starý normál. Ten poslední byl naměřen právě v listopadu 1984. A jen pro představu – devatenáct z posledních dvaceti let patří mezi historicky nejteplejší.

Celosvětově byl i letošní leden nejteplejším v historii měření a ani únor s březnem nezaostávaly. Teplejší byly jen ty v roce 2016.

Jedním z důvodů prudkého oteplování je množství CO2 v atmosféře. To je podle vědců nejvyšší za minimálně 800 tisíc, pravděpodobně však miliony let. I kvůli tomu tak rychleji tají ledovce a rozšiřují se masivní požáry, jaké zažila například nedávno Austrálie.

Podle profesora Michaela Manna z Pensylvánské státní univerzity tak koronavirus není jediným problémem současnosti. „Pokračující nápor rekordních a skoro rekordních globálních teplot je připomínkou toho, že zatímco jsme zaměstnáni jinou krizí (pandemií koronaviru), probíhá na pozadí další a ve svých důsledcích mnohem hrozivější,“ cituje vědce server Mashable.

Rok 2020 se tak může do historie zapsat i dalším neblahým rekordem. Podle vědců je až 98procentní pravděpodobnost, že bude dalším ze série extrémně teplých let. A to navzdory tomu, že zásadním způsobem poklesla koncentrace CO a CO2 v atmosféře. Jejich hodnoty poklesly podle BBC, která se odkazuje na vědce z Kolumbijské univerzity, téměř o polovinu oproti minulému roku. Významnou roli v tom hraje automobilová doprava, která například v New Yorku poklesla o 35 %.

Jak však na svém Twitteru upozorňuje ředitel Mezinárodního centra pro výzkum globální změny Glen Peters: „Emise CO2 vždy vzrostly po globálních hospodářských krizích a pravděpodobně to bude stejné u covid-19. Ať už rychlý, nebo pomalý návrat. Pokud ovšem tentokrát vlády nebudou naslouchat a neinvestují do infrastruktury, technologií a postupů, které jsou šetrné ke klimatu.“

Viditelně teplý byl začátek letošního roku i v České republice. Leden byl oproti normálu z let 1961-1980 o 3,1 stupně teplejší. Únor byl pak dokonce teplejší o 4,8 °C.

Na Znojemsku byla průměrná měsíční teplota naměřena dokonce na celých 6 °C. Trend mimořádně nadprůměrných teplot z minulého roku tak nadále pokračuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované