Hlavní obsah

Česko vstoupilo do roku 2020. Záchranáři řešili jen drobné problémy

Foto: City of Prague

Příchod roku 2020 v Praze očekávaly tisíce lidí (ilustrační fotografie).

Reklama

Lidé po celém Česku oslavili začátek roku 2020. Záchranné složky byly v plné pohotovosti. Hasiči se potýkali především s drobnými požáry způsobenými rachejtlemi. V centru Prahy slavilo několik tisíc lidí.

Článek

Policisté a hasiči označili letošní konec roku za spíše klidnější. Hasiči po celé republice zasahovali především u menších požárů kontejnerů či tújí zažehnutých zábavní pyrotechnikou, do 23. hodiny měli pražští hasiči 17 takových zásahů, středočeští devět. Profesionální hasiči z Řevnic a dobrovolníci z Dobřichovic hasili v obci Karlík fasádu domu zasaženou petardou. „Ta proletěla fasádou do polystyrenu, který začal doutnat. Část fasády jsme museli rozebrat a dohasit,“ uvedli středočeští hasiči na svém twitterovém účtu.

V obci Přišimasy zasahovali u požáru několika automobilů. „Oheň poničil dvě dodávky, čtyři osobní automobily a karavan,“ napsali středočeští hasiči. Příčinu požáru vyšetřují.

Za klidný označili silvestr i hasiči v Moravskoslezském kraji, kteří půl hodiny před půlnocí evidovali pět drobných událostí.

V centru Prahy na bezpečnost dohlíží více než 500 policistů. „Do současné chvíle jsme neřešili žádné zásadní komplikace,“ uvedli ve 23:35 na svém Twitteru.

Noční služba na silvestra a navazující první lednový den jsou pro operátorky, záchranáře, řidiče a lékaře pražské záchranky nejvytíženější směnou celého roku. „Častou příčinou zranění je chybná manipulace se zábavní pyrotechnikou,“ uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Zdravotníci zasahovali v Praze během noční služby zatím u asi osmi desítek případů, ale jen zhruba desítka z nich měla souvislost se silvestrovskými oslavami. Přímo v centru Prahy, kde jsou v ulicích tisícovky slavících, ošetřili v Golemu sedm lidí. Jedna žena například utrpěla drobné zranění v obličeji způsobené zábavní pyrotechnikou. Zdravotnický kamion Golem stojí uprostřed Václavského náměstí a zdravotníci jsou schopni v něm ošetřit až 12 lidí najednou. Během loňských oslav zdravotníci vyjížděli ke 166 případům, z toho deset bylo spojeno se zábavní pyrotechnikou a 13 s oslavami nového roku.

V okolí Václavského a Staroměstského náměstí byly slyšet především ruština a angličtina. Místní obyvatelé dali spíše přednost návštěvě kulturních akcí nebo domácím oslavám.

Tisíce lidí korzovaly mezi stánky s občerstvením na Staroměstském náměstí, kde již na pódiu nedaleko rozzářeného vánočního stromu začala silvestrovská hudební show. Na Staroměstské náměstí přilákal publikum doprovodný program, který zahájila dívčí rocková skupina The Apples hity jako I Love Rock'n'Roll, Smoke on the Water nebo I Was Made For Lovin' You. Ke sváteční atmosféře přispívají na několika místech také pouliční hudebníci.

Již po obědě začala na Václavském náměstí zasahovat odtahová služba. Na Nový rok zde platí z bezpečnostních důvodů zákaz zastavení. Majitelům vozů, kteří tento zákaz nerespektovali, se vstup do nového roku prodražil.

Silvestrovská představení uvedlo několik pražských divadel. Například Divadlo Kalich letos nabídlo dvě představení muzikálu Pomáda. „Diváci jdou na silvestra do divadla s vědomím, že je to poslední den v roce a na jevišti bude uvolněná atmosféra a herci si dovolí občas nějaký ten žertík. A skutečně je to tak. Je to fajn zakončení roku a vždycky se na to těšíme,“ uvedl pro ČTK Roman Tomeš, který se představil v roli Dannyho. „Jednou jsem si při Pomádě vzal na jeviště fotbalový míč, protože jsem věděl, že v hledišti sedí Milan Baroš, a vytáhl jsem ho z hlediště, aby se mi na něj podepsal. Těch zážitků je ale opravdu spousta,“ dodal.

Proti loňskému roku podle zjištění ČTK ubylo podvodů při kurzových přepočtech. Kurz koruny za rok posílil zhruba o procento na 25,4 koruny za euro. Zatímco loni stánkaři cizincům, kteří si nevyměnili eura za koruny, zboží počítali v kurzu 22 korun za euro, letos to bylo minimálně 24 korun. Cena lahve sektu zůstala meziročně stejná na 250 korunách.

Reklama

Doporučované