Hlavní obsah

Rok 2021 očima špiček byznysu: namáhavý rok ve všech směrech

Na předpovědi pro rok 2021 jsme se zeptali pětice českých podnikatelů.

Reklama

Vybudovali firmy s miliardovými obraty. Jak vidí špičky českého byznysu rok 2021 a kdy se podle nich vrátí vše do původních kolejí?

Článek

Vlastislav Bříza, majitel Koh-i-noor

Vůbec nechci být poslem špatných zpráv, ale očekávám, že první pololetí roku bude stále ve znamení covidu. Když se celá pandemie u nás loni v březnu takzvaně rozjela, nikdo nečekal, že bude trvat tak dlouho, ale bohužel je to realita a všichni jí musíme čelit. Ve druhé polovině roku pak nastane postupná konsolidace podle jednotlivých komodit a druhu výroby.

Celá řada oborů a odvětví se už do období začátku roku 2020 nikdy nevrátí. Ne, že by snad zcela zanikly, ale budou se muset postupně měnit k obrazu současné doby. Například hotelnictví, automobilový průmysl, gastroprůmysl, služby a pochopitelně cestovní ruch čekají obrovské, až bych si troufl říct revoluční změny. Každý obor je však zasažen rozdílně, a teoretický (ekonomický) návrat proto bude trvat u každého z nich jinak dlouho. Myslím si, že nejdéle do normálu se bude vracet cestovní ruch, protože aby dosáhl těch objemů zejména v Praze, jako tomu bylo před rokem, to je skutečně běh na hodně dlouhou trať.

Pro ekonomiku to bude rok konsolidace, jak po stránce teritoriální, tak komoditní. U lidí bude zcela jistě převládat faktor nejistoty a strachu z budoucnosti. Bude to rok ekonomického poklesu a je jen otázka, jak hlubokého. Jsme ale zemí uprostřed Evropy a je tedy pro nás stěžejní, jak se bude vyvíjet ekonomická a pochopitelně i covidová situace v okolních zemích.

Konkrétně pro nás to bude rok přeskupování a operativa bude převládat nad koncepčností. Oproti jiným firmám nejsme zaměření jen na jeden typ výroby. V Koh-i-noor Holdingu máme firmy z naprosto odlišných sfér byznysu a každý z nich je covidovou situací poznamenaný jinak. Zdravotnická divize Gama měla například v roce nejlepší výsledky a automotive a hotelnictví je situací zásadně poznamenaný. Může se to ale rychle měnit. Zeptejte se mě za čtvrt roku, po brexitu a snad i uklidnění pandemie, to už budu konkrétnější.

Osobně si pak přeji hlavně zdraví pro všechny a co nejdřívější návrat do normálního předcovidového života. V našich fabrikách si pak přeji standardní pokračování výroby a v nové akvizici, v divizi Machinery v Poličce, realizaci nastoupené vize expanze!

Radim Jančura, majitel RegioJet

Bude to rok plný nadějí. Podobně jako na jaře jsme věřili v lepší léto a podzim. Nestalo se.

Kdy se všechno vrátí do „starých kolejí“, bude záležet hlavně na politicích. Úspěšnost v boji s pandemií byla hlavně na chování nás lidí. Politici budou muset „mít koule“ a národu oznámit: za čtyři měsíce budeme mít dostatek vakcín pro všechny rizikové skupiny, za čtyři měsíce se otvírá na 100 procent ekonomika, odpovědnost má již každý sám za sebe. A neboť politikům během covidu v celé Evropě odvaha chyběla, měl by tento pomyslný výstřel z pistole přijít z Bruselu, který nás vakcínou zásobuje.

Stát, firmy i zaměstnanci ztratili dobré návyky. Krize obvykle zanechá firmy v lepší kondici, tedy očištěné o špatné projekty, o nadbytečné náklady a často i větší pohlcení umírajícího konkurenta. Nyní je to jiné: jsme neefektivní, unavení a leniví, držíme lidi na kurzarbeitu nebo home office. Pokud nepřijde startovací výstřel, který nás probudí, pak teprve krize přijde. Firmám bych doporučil auditem rozdělit rok 2021 na dvě části. Covidovou a postcovidovou. Když bankám prokážeme zdraví alespoň v druhé části roku 2021, bude příběh covidu jen o jednom ztraceném roce.

Osobně si pak přeji, aby se vládci naší planety poučili. Život před covidem byl krásný, nesmíme ho znovu ztratit. Podobně jako po 2. světové válce vzniklo OSN, tak po této válce by mohla vzniknout úmluva, na základě které by vznikla relativně malá mezinárodní protivirová jednotka (vědecký, nikoliv politický či úřednický tým), která by měla oprávnění vstupu do zasažených oblastí a koordinaci opatření.

Jiří Hlavatý, majitel Juta

Rok 2021 bude ve všech směrech namáhavý. Netroufnu si něco predikovat, jen mohu věřit, že větší část našich životů budeme sami moci ovlivňovat. Když mohu posoudit podle sebe, tak na rozdíl od minulých roků jdeme do toho dalšího více vyčerpaní než obvykle.

Mám obavy, že dříve než začátkem léta se do starých kolejí nevrátíme, ale konec dobrý, všechno dobré. Ekonomické perpetuum mobile to už asi nebude. Nemohu si dovolit ztratit optimismus, protože potřebuji povzbuzovat zaměstnance, kteří jsou pod neustálým tlakem v soukromí i v práci.

Protože Česko je závislé z 86 procent na exportu, tak rozhodující bude, jak se bude dařit zemím hlavně v EU. Doufám, že s přicházející vakcínou a jarem naše společnost získá novou energii, jinak nám už jen zbývá se začít modlit. V Jutě do roku 2021 se žádnými přehnanými ambicemi nejdeme. Budeme navýsost spokojeni se stejnými výsledky jako loni.

Moje osobní přání bude asi stejné, jako vám odpovědí všichni - pevné zdraví, aby nás koronavirus přestal znepokojovat a mohli bychom se vrátit k normálnímu životu. Panika, špatné zprávy, které na nás média chrlí, zhoršují i mezilidské vztahy, které procházejí zatěžkávající zkouškou.

Potřebujeme se vzájemně uklidnit a věřit, že světová pandemie brzy skončí a s jarem se nám bude lépe dýchat…

Cyril Svozil, majitel Fenix Group

Pozitivním prvkem roku 2021 bude očekávané zmírnění covidové hysterie po zahájení vakcinace. Na druhou stranu jednoduchost současného vládnutí bude velkou výzvou pro politiky i pro občany a v narůstajících konfliktech bude hledána nová rovnováha. V ekonomice se postupně začnou projevovat negativní dopady bezprecedentních státních zásahů.

Dopady budou velmi strukturované dle oborů, nicméně druhotná platební neschopnost může zasáhnout naprosto všechny obory. Očekávám proto převažující opatrnost a vyčkávání. Některé obory mohou být zpět v roce 2022, jiným to může trvat i několik let a některé se nemusí vrátit na původní úroveň VŮBEC.

S klesajícím naléváním dluhových peněz kamuflujících realitu se začnou projevovat důsledky této doposud nevídané krize – poroste nezaměstnanost i bankroty, napříč obory se začne šířit druhotná platební neschopnost. Krize ovšem přinese i nové příležitosti a bude nesmírně důležité je rozpoznat a reagovat na ně. Pro naši firmu bude rok 2021 rokem konsolidace, návratu na růstovou trajektorii a hledáním nových příležitostí.

Já osobně bych si přál obnovení osobních svobod ne na úroveň roku 2019, ale někdy do období 1990–2009. Myslím, že svoboda je největší hodnotou a demokracie je pouze cestou k její realizaci. Jak vidíme z posledních let, samotná demokracie nemusí být v žádném případě zárukou svobody. Přeji si méně ideologie, zarputilosti a nenávisti ve veřejném prostoru, více „zdravého rozumu“ a hledání toho, co nás spojuje, místo toho, co nás rozděluje. Přeji si více pozitivních příkladů a méně negace!

Kvido Štěpánek, majitel Isolit Bravo

Z nemalé části bude rok 2021 samozřejmě takový, jaký si ho uděláme. Ve věcech, které ovlivnit příliš, nebo vůbec nemůžeme, jsem jako v ostatním bytostným optimistou – takže neočekávám naplňování katastrofických vizí Nostradama či Baby Vangy. Ale realisticky si myslím, že se bude narovnávat propastná disproporce mezi trvale udržitelnými možnostmi a pohodou, nezodpovědností a bezstarostným žitím na vysoké noze, na které jsme si zvykli v posledních zhruba dvaceti letech.

Já doufám, že se věci do těch vyjetých starých kolejí už nevrátí nikdy, protože ty koleje jsou slepé. Máme výjimečnou šanci se po poměrně lehounkém políčku vzpamatovat. Pokud na to zareagujeme tvrdošíjným návratem k původnímu, pak, obávám se při všem optimismu, můžou přijít facky další a pádnější.

Rok 2021 bude pro ekonomiku samozřejmě velký a náročnější než ty předtím. První prubířský kámen státních ekonomik je, jak se vlády míní vyrovnat s dluhy za koronakrizi. Zatím jsme neslyšeli nic, a to není dobré znamení.

Pro naši firmu – lze to ale vztáhnout na celý český průmysl – pak je hlavním poučením to, co sice dávno víme, ale z pohodlnosti se tím málo řídíme: Že je potřeba „zdivočet“ – čímž míním hledat a nacházet vlastní vtipné a užitečné finální výrobky a aspoň zčásti se vymanit ze subdodavatelské závislosti.

Čas od času vídám u silnice růžovo-fialový billboard se vzkazem: Kéž jsou všechny bytosti šťastny! Nevím, kdo je původcem a jak vážně to myslí, popřípadě jestli pro to něco dělá. Ale to motto se mi moc líbí – a je to mé velmi neskromné a jen trochu splnitelné, proto je tam to Kéž, přání do roku 2021.

Reklama

Doporučované