Hlavní obsah

Rok 2021 za hranicemi: odcházení Angely, Indie na Měsíci a Tom Cruise za kniplem

Foto: Profimedia.cz

Po patnácti letech se tedy Německo bude muset naučit žít bez Angely a už teď je jasné, že to bude mít i hluboké zahraniční dopady.

Reklama

Článek

Jak se změní Německo s odchodem Angely Merkelové? Co čeká v příštím roce Brity? Kdo poletí na Měsíc? A hlavně – na jaké seriály budeme v příštím roce koukat? Poslechněte si předpovědi podcastu Checkpoint.

Nepředvídatelný, pro mnohé zdrcující rok je u konce. Oddechněte si, a přestože jsme se letos naučili hlavně moc neplánovat, podívejte se společně s námi dopředu. Které politické, vědecké a kulturní události byste měli v roce 2021 pozorně sledovat?

Bude to rok volební. V roce 2021 si Němci budou volit své zástupce do Bundestagu, tedy německé obdoby dolní komory parlamentu. Už od předloňska se ví, že současná kancléřka Angela Merkelová, evropský politický symbol posledních let, nehodlá znovu kandidovat na předsedkyni CDU ani na post kancléřky.

O novém lídrovi CDU se rozhodne na lednovém sjezdu strany. Je už mimo jiné jisté, že odcházející předsedkyni Annegret Krampovou-Karrenbauerovou vystřídá muž. Dosud se totiž přihlásili tři kandidáti: Armin Laschet, Friedrich Merz a Norbert Röttgen.

Parlamentní volby se v roce 2021 konají i v Nizozemsku, Norsku nebo ve Skotsku. Právě ty skotské by mohly dál zamíchat pobrexitovým děním ve Velké Británii. Šéfka vládnoucí Skotské národní strany Nicola Sturgeonová už předeslala, že její strana bude chtít dosáhnout dalšího referenda o skotské nezávislosti.

Bude ale dobré sledovat i vývoj tam, kde se už letos napínaly emoce. Například v Rusku. Týdeník The Economist tenzi mezi prezidentem Putinem a opozičníkem Navalným označuje za jeden ze zásadních politických „problémů“ příštího roku.

Velké věci se ale budou dít i mimo zemskou atmosféru – v roce 2021 se plánuje start mise Artemis 1 americké vesmírné agentury NASA, která obkrouží Měsíc a otestuje si loď Orion, jež má v budoucnu dopravovat člověka až k Marsu. Celý program Artemis má vyvrcholit v roce 2024, kdy by na Měsíci měla přistát první žena. Svoje vesmírné chvíle slávy si chtějí v roce 2021 užít i Číňané a Indové. Čína hodlá vypustit do oběžné dráhy svoji vesmírnou stanici a Indové plánují s misí Čandraján-3 konečně přistát na Měsíci.

Jak pokročí řešení klimatické krize? Kdo budou noví Kardashians? A jaký příběh se vrací na filmová plátna? Poslechněte si nový díl Checkpointu, kde se mimo jiné dozvíte třeba i to, jak speciálně slaví příchod nového roku Filipínci.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@firma.seznam.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované