Hlavní obsah

Rok a půl je Andrej Babiš oficiálně bez Agrofertu. Za tu dobu vykázal příjem 233 milionů

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš se vzdal Agrofertu 2. února 2017.

Reklama

I když převedl Agrofert do svěřenského fondu, vydělal Andrej Babiš stamiliony. Nejvíce mu plyne z korunových dluhopisů.

Článek

Od 2. února 2017 oficiálně není vlastníkem Agrofertu, který z Andreje Babiše dělal miliardáře a druhého nejbohatšího Čecha. Přesto si nynější premiér od té doby přišel na přibližně 233 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které Babiš uvedl ve svém majetkovém přiznání od začátku roku 2017.

Výsledná suma zahrnuje i odhadované příjmy, které Babiš získal ve veřejných funkcích. Ty se podle dostupných zdrojů pohybují ve výši 2,5 milionu korun a tvoří tedy naprostou menšinu.

Největší část příjmů českého ministerského předsedy pramení z úroků z tzv. korunových dluhopisů Agrofertu. Ty Andrej Babiš od společnosti odkoupil v roce 2012, kdy dluhopisy v hodnotě jedné koruny vydané ve stejném roce ještě nepodléhaly dani.

Agrofert takových dluhopisů vydal tři miliardy. Babiš jich vlastní zhruba polovinu a každoročně mu vynášejí asi 90 milionů korun.

Dalších téměř dvacet milionů přiznal Andrej Babiš jako příjem od hnutí ANO. Strana tím postupně snižuje dluh, který u Babiše má z období před parlamentními volbami v roce 2013. Pro představu – na konci roku 2014 mu hnutí dlužilo ještě 65 milionů korun.

A milion a půl Babiš získal i od Finančního úřadu pro Středočeský kraj, patrně jako přeplatek daně vrácený Babišovi státem. Pro ověření původu tohoto příjmu jsme se Andreje Babiše pokoušeli kontaktovat, na dotaz Seznamu ale ani po více než týdnu nereagoval.

Poslední větší položkou v seznamu všech Babišových příjmů pak jsou desítky milionů z Curychu od švýcarské banky Vontobel AG. Ačkoliv mu banka v posledních dvou letech poslala dohromady 29 milionů, sám Babiš se o tomto příjmu bavit nechce.

„Já to nebudu komentovat, já jsem to podepsal, splnil jsem zákonnou povinnost. Nemůžu vám to vysvětlit, protože to neřeším. Na to mám finančního poradce a vůbec nevím, že mám takový příjem z takové banky. Podepisuji majetkové přiznání, to je všechno,“ řekl Babiš dříve Radiožurnálu.

Jak dál uvádí Radiožurnál, s největší pravděpodobností příjmy představují výnosy z cenných papírů, které mu švýcarská banka spravuje. Právě ve Švýcarsku totiž sídlí některé z firem, jejichž akcie Andrej Babiš vlastní.

Přestože zákon politikům stanovuje povinnost zveřejňovat pouze příjmy přesahující 100 tisíc korun, Andrej Babiš do majetkového přiznání dobrovolně zahrnuje i desetikorunové položky.

Jednou z nich je třeba příjem 95 korun od Honební společnosti Bystřany, který Babiš vykázal v roce 2017 i 2018. Další dva tisíce obdržel v roce 2018 od Olgy Škodové, a přes 75 tisíc korun mu o rok dříve zaslala akciová společnost První Žatecká.

Z veřejných funkcí si pak druhý nejbohatší Čech podle přiznání celkem vydělal  2,5 milionu.

Na nejméně 650 tisíc si přišel ve funkci ministra financí, kterou zastával do 24. května 2017. Poté až do 6. prosince pobíral plat řadového poslance.

Dohromady si tak – kdyby Babiš čerpal pouze platový základ bez náhrad a příplatků – přišel na nejméně 400 tisíc korun. Skutečná částka ale bude díky množství poslaneckých náhrad ještě o několik desítek tisíc korun vyšší.

A poslední část Babišových příjmů z veřejné funkce činí plat předsedy vlády. Tím je Babiš od prosince 2017, a tak si za tu dobu vydělal další přibližně milion a půl.

S dotazem, jestli Babiš část svého příjmu věnuje na dobročinné účely – jak v médiích dříve deklaroval – se ho Seznam pokoušel také kontaktovat, ale také marně. Babiš, jehom mluvčí ani mluvčí vlády se k dotazům nevyjádřili.

Povinnost zveřejňovat svůj majetek politikům nařizuje zákon o střetu zájmů. Vedle Andreje Babiše už svoje aktuální majetkové přiznání zveřejnili téměř všichni členové jeho kabinetu – nedodali ho už jen ministr dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a šéfka rezortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Maláčové lhůta vyprší koncem srpna, Dostálová a Ťok mají na zveřejnění majetkového přiznání čas do poloviny září.

Reklama

Doporučované