Hlavní obsah

Rok bez případu, žádné úmrtí. Ostrov v Pacifiku s rozvolněním přesto váhá

Foto: Profimedia.cz

Monolitické kamenné sochy roztroušené po celém Velikonočním ostrově představují hlavní turistickou atrakci.

Reklama

Velikonoční ostrov neeviduje žádný případ nákazy covidem-19 déle než rok. Přesto si část obyvatel přeje, aby zůstal světu nadále uzavřený.

Článek

Velikonoční ostrov patřící jihoamerickému státu Chile se v březnu 2020 v době propuknutí celosvětové pandemie covidu-19 uzavřel celému světu. I po roce a půl (od září 2020) je pro všechny zájemce ze zahraničí stále nepřístupný.

Koronavirová epidemie neměla na ostrově vzdáleném 3700 km od břehů pevninského Chile šanci. Z 10tisícové populace se nakazilo jen osm lidí. Nikdo na covid-19 nezemřel. Vysoká je i proočkovanost. Pohybuje se nad 73,1 %, popsal server France Info.

Pandemie covidu-19 má ovšem jinou oběť - turistický sektor. A tak tamní vláda začala řešit, zda nenastal čas za daných podmínek ostrov znovu otevřít. Napřed však chtěla znát názor obyvatel. „Chcete v lednu 2022 otevřít ostrov turistům?“ zněla stručná otázka v nedávném referendu.

Odpovědí se sešlo málo. Plebiscitu se zúčastnilo pod 20 procent oprávněných voličů. A ti jasně řekli, že otevírat ostrov nechtějí. Konkrétně se tak vyjádřilo 67 % voličů (649 lidí). Pro hlasovalo jen 320 lidí.

Finální rozhodnutí nyní leží na zástupcích chilského regionu Valparaíso, pod který ostrov patří, a zdravotních expertech.

Pro ostrov je přitom cestovní ruch zásadní. „Ostrov má své příjmy především z cestovního ruchu. Je to zdroj (příjmů) pro ekonomiku,“ vysvětlil svůj jednoznačný důvod pro otevření Salvador Atan, viceprezident jedné z místních komunit.

Naopak v uzávěře by rád dále setrval Hugo Atan. „Myslím, že ostrov může fungovat zavřený. Musíme jen znovu objevit a připomenout si, co dělali kdysi naši otcové a dědové, kteří přežívali bez turismu,“ uvedl pro francouzský server Ouest-France.

Pokud by se covid-19 nicméně na ostrově po příjezdu turistů ze zahraničí začal opět šířit, nebezpečí by hrozilo především potenciálním pacientům. Ostrov sice zdravotnické zařízení v hlavním městě Hanga Roa má, nedisponuje ale žádným oddělením intenzivní péče. Vážné případy jsou obvykle letecky transportovány na vzdálenou pevninu.

Zatímco Velikonoční ostrov si v boji s covidem-19 vede úspěšně, méně již samotné pevninské Chile. Od začátku epidemie se zde nakazilo 1,6 milionu lidí. Obětí eviduje 36 tisíc.

Reklama

Doporučované