Hlavní obsah

Rok na vsi během pandemie. Tak klidné Vánoce už nikdy nezažiju, říká farmář

Foto: Jan Kordovský, Seznam Zprávy

Vojtěch Waldmann a jeho rodina se starají o louky v Pasekách nad Jizerou. Jak tamní komunitu zasáhla pandemie? A má se svým povoláním někdy chuť seknout?

Reklama

Článek

Jak se s pandemií srovnala jedna rodina závislá na cestovním ruchu a zemědělství v horské obci?

„Mého životního stylu se pandemie zas tak nedotkla. Do kina stejně moc nejezdím, nechce se ti táhnout půl hodiny autem do kina a zpět. S kamarády jsme se vídali, ale nebyli jsme hloupí, abychom se stýkali nemocní. Pracuju převážně venku, takže respirátor potřebuju leda do obchodu. Leda ty zavřené hospody nás omezily,“ vypráví Vojtěch Waldmamnn, jehož rodina už po generace bydlí a působí ve vedení obce Paseky nad Jizerou na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Dopady pandemie byly spíše finanční. „Celá obec žije z ubytování a místního lyžařského střediska. Spousta lidí byla v zimě bez práce, restaurace i vleky byly zavřené, na Vánoce nikdo nepřijel. Na druhou stranu to bylo skvělé, zažil jsem po letech nádherné Vánoce bez práce ale i bez stresu, v klidu. To se už myslím nebude opakovat,“ říká 29letý zemědělec v podcastu Stopáž. Výpadek příjmů v obci s 250 stálými obyvateli podle něj nikoho úplně finančně nepoložil.

Vojtěch Waldmann se v zimě stará o obecní vleky a rolbuje sjezdovky, s rodinou kromě ubytování provozuje i bufet. V létě je především zemědělcem, jeho otec už před 30 lety začal s chovem ovcí.

„Přes zimu držíme 90 ovcí, to je základní stádo. K tomu obhospodařujeme 44 hektarů místních luk. Jsme v chráněné krajinné oblasti a orání se tu moc nevede, jsme na stráni, kde je to samý kámen, pole se tu nevyplatí. Staráme se tedy jen o louky, takže je spásají naše ovce, sušíme seno. Jen ze zemědělství bychom se ale neuživili,“ vysvětluje farmář.

„Co bych dělal, kdybych se nestaral o louky? Někdy mám chuť s tím seknout, ale asi bych tu přidělal ostatním hodně starostí. Staráme se o ně malým poctivým ‚paseckým‘ systémem. Máme na starosti malé bloky pozemků hlavně v centru obce, poctivě dosekáváme špatně dostupné části pastvin třeba kosou. Spoustu míst by zarostlo a to by mi bylo nejvíc líto,“ uvažuje Waldmann.

Proč není jednoduché prodávat svoje produkty napřímo? Má nějaká politická strana smyspluplný program pro mladé drobné zemědělce? A proč lidé v Česku s chovem ovcí končí? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované