Hlavní obsah

Rok od bitvy o Mosul. Z krvavých bojů se bude zotavovat roky, mrtvoly zůstávají v sutinách

Obnova Mosulu bude trvat roky.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Dříve druhé největší irácké město se téměř po roce od krvavé bitvy o Mosul stále zotavuje. Jak uvádí v reportáži arabská televize Al-Džazíra, rozsah škod ve městě je tak obrovský, že opravy mohou trvat několik let. V sutinách záchranáři stále nachází těla obětí.

Článek

Mosul, který byl dříve druhým největším městem v Iráku, ale dnes jsou z něj ruiny, dobyla irácká armáda loni v červenci. Porážku teroristické organizace Islámský stát v Iráku pak ohlásil premiér Hajdar Abádí v prosinci. Podle mnohých expertů byla bitva o Mosul nejtěžším bojem o město od druhé světové války.

V sutinách budov a u břehu řeky Tigris bylo dosud podle armády objeveno 700 těl příslušníků IS a také mnoho mrtvých civilistů, kterým se nepodařilo včas uprchnout. Pátrání po dalších obětech pokračuje. Komplikuje ho však těžko přístupný terén a množství výbušnin, které po sobě radikálové zanechali.

V boji proti IS v provincii Ninive přišlo o život asi 10 000 civilistů, nejvíce z nich v západním Mosulu, uvádí Al-Džazíra. Boje proti IS v Iráku vysídlily zhruba dva miliony lidí, včetně 700 000 obyvatel Mosulu. Mnohé z nich čekají dlouhé měsíce, možná i roky života v uprchlických táborech, jelikož opravy Mosulu zatím nezačaly. Škody způsobené boji dosahují miliard dolarů. V únoru se v Kuvajtu konala dárcovská konference a Irák doufal, že získá od dárců až 88 miliard dolarů (1,9 bilionu korun) na obnovu. Dárci se ale zavázali jen k 30 miliardám dolarů, a Irák tak zřejmě prozatím bude muset financovat většinu oprav z vlastních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Doporučované