Hlavní obsah

Před rokem se změnil svět. Čína tvrdě prosazuje vlastní obraz pandemie

Foto: Profimedia.cz

Lidé si ve Wu-chanu prohlížejí snímek z čínské vládní výstavy nazvané „Lidé na prvním místě, životy na prvním místě“.

Reklama

Je to přesně rok od okamžiku, kdy se hlavní agendou WHO stal nový typ koronaviru šířící se z čínského Wu-chanu. Po roce je jasné, že ve vzduchu zůstávají otazníky - původ viru, skutečná čísla a odpovědnost za mrtvé.

Článek

Dnes se wuchanská ulice Ťiang-chan hemží davy nakupujících lidí. Restaurace podél hlavní pěší tepny města jsou přeplněné a rušné. Přesně rok poté, co Peking nahlásil ohnisko neznámé pneumonie kolegům ze Světové zdravotnické organizace (WHO), se život ve středočínském městě zdánlivě vrátil k normálu. Reminiscence bolestného průběhu pandemie ale mezi místními přetrvává.

„Myslím, že lidé v nadcházejících dnech budou pociťovat strach,“ říká dle Guardianu 22letý Čou Sieng-ning. „Nikoli strach z návratu viru, ale strach ze vzpomínek na ono období,“ dodává nad kouřícím bambusovým podnosem s knedlíky a vzpomíná na 23. ledna, kdy se 11milionový Wu-chan ocitl plně odříznutý od okolního světa. Spolu s virem se šířila zpráva, že není nakažlivý, je pod kontrolou a lze se mu bránit. Tentýž virus se během následujících měsíců dostal do celého světa a zabil téměř dva miliony lidí.

Foto: Profimedia.cz

30. prosince 2020. Wuchanští si užívají „normálního“ života.

Dodnes si lidé ve Wu-chanu musí dávat dobrý pozor na to, co o měsíce starých událostech vypustí z úst. Město se vymanilo z lockdownu po dlouhých 76 dnech. Wu-chan to zvládl s pomocí tisíců místních dobrovolníků, kteří dodávali a distribuovali omezené zásoby ochranných pomůcek a potravin a vozili nemocné do nemocnic, lékařů a zdravotních sester pracujících až do padnutí, dělníků, již za několik dní postavili dočasné nemocnice, aby ulevily zahlceným zařízením.

Čínská komunistická strana by ráda v paměti lidí uchovala hlavně silnou národní snahu o kontrolu epidemie. Ve městě vznikla výstava, která má tyto snahy ještě podtrhnout. Výstava maluje Čínu, která zvítězila nad virem, přičemž důsledně vynechává nepohodlné příběhy. Nikde není žádná zmínka o Li Wen-liangovi, očním lékaři západním světem oslavovaném za prolomení koronavirového mlčení a čínskou policií zadrženém za šíření lží.

Covidu-19 lékař, který před „nemocí podobnou SARS“ varoval už 30. prosince 2019, nakonec za pozornosti světových médií podlehl. Dnes je jeho jméno na čínském internetovém cenzorském seznamu a jakékoli příspěvky na čínských sociálních sítích, které nepodporují tu správnou kolektivní paměť, obratem mizí.

Čína pokračuje i v umlčování těch, kteří byli od začátku pandemie „příliš sdílní“. Tento týden odsoudil čínský soud bývalou právničku Čang Čan na čtyři roky vězení za reportování zpráv přímo z Wu-chanu v době vypuknutí covidu. Sedmatřicetiletá občanská novinářka během lockdownu natáčela videa v nemocnicích a v ulicích města. Později byla obviněna z „vyvolávání hádek a potíží“. Pár dnů před svým zatčením poskytla nezávislým filmařům rozhovor o tom, proč považovala za důležité dokumentovat, co na vlastní oči viděla.

Ne všichni místní jsou ochotní zapomenout. Jedním z nich je Čang Chaj, který 1. února přišel o 76letého otce. Čang věří, že jeho smrti bylo možné zabránit, kdyby si vláda už v polovině ledna přiznala, že je virus nakažlivý. „Nedám si pokoj, dokud úředníci ve Wu-chanu neponesou odpovědnost,“ říká Čang.

Sepsal dopis čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, v němž požaduje, aby místní úředníci nesli odpovědnost za dění v období od 31. prosince do 23. ledna. Ale úsilí jeho a mnohých dalších přichází vniveč. „Chtějí prodat příběh o tom, jak účinně dostali virus pod kontrolu, ale zároveň tají a zakrývají informace. Tímto ale nesmažou bolest ze srdcí těch, kteří ztratili členy rodiny,“ říká o čínských i wuchanských politicích a úřednících Čang.

Wuchanská obyvatelka Chan, která ze strachu z odplaty čínských úřadů médiím neřekla celé jméno, stále truchlí nad únorovou ztrátou svého otce. I ona vyžaduje řádné vyšetřování činnosti úřadů. Její otec se nakazil několik dnů před lockdownem, ale nedostal se na testování, takže do počtu obětí covidu-19 započítán není.

Otázkou tak zůstává i skutečný počet infikovaných ve střední Číně. Až po více než půl roce vychází ze studie vědců Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí najevo, že protilátky má v těle 5 procent lidí žijících ve Wu-chanu. Z celkové 11milionové populace to odpovídá více než půl milionu lidí. To je desetkrát více, než čínské statistiky oficiálně přiznávají. Čína od počátku do statistik nepočítá asymptomatické případy. Studie byla provedena měsíc po první wuchanské vlně a účastníci výzkumu žijící mimo hlavní město Chu-pej byli pozitivní jen ve dvou z 12 tisíc případů. Na druhou stranu se tak dokazuje, že čínský způsob lockdownu může v tomto ohledu slavit úspěch.

Čang a Chan shodně doufají, že nadcházející vyšetřování WHO týkající se propuknutí pandemie zohlední také opatření místní samosprávy během prvních tří týdnů ledna 2020. Úředníci WHO dorazí do Wu-chanu v lednu 2021. Po skončení 14denní karantény se ale zaměří striktně na vyšetřování původu viru a jeho přenosu ze zvířete na člověka.

Chan by si přála, aby se svět jednoho dne dozvěděl pravdu. „Před pandemií jsem měla ve vládu důvěru, ale teď se zdá, že je jí zatěžko říkat pravdu. Doufám, že více lidí dokáže promluvit a říct pravdu, aniž by se báli, že po nich někdo půjde.“

Reklama

Doporučované