Hlavní obsah

Rok od požáru bytové věže v Londýně se 72 oběťmi: přeživší rodiny stále bydlí na ubytovnách

Dům Grenfell Tower hořel před rokem.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Takřka celá Británie ve čtvrtek v poledne na 72 vteřin utichla a připomněla si nejen 72 obětí požáru, ale i přeživší, jejich rodiny a také všechny, kteří se snažili pomoci.

Článek

Velká Británie si připomíná rok od tragického požáru bytové věže Grenfell Tower v Londýně, který si vyžádal 72 mrtvých. Ve čtvrtek se konají v mnoha městech po celé zemi pietní akce k uctění památky obětí požáru.

Trosky ohořelé budovy a další objekty v oblasti se ve čtvrtek v 00:54 rozsvítily zeleným světlem, protože se minulý rok touto dobou v budově rozezněl první požární alarm. Takřka celá Británie potom v poledne na 72 vteřin utichla a připomněla si nejen oběti požáru, ale i přeživší, jejich rodiny a také všechny, kteří se snažili pomoci. V mnoha svatostáncích se konají zvláštní bohoslužby a připomínkové modlitby, dojde i na pokládání smutečních věnců a odhalení pietní mozaiky.

V pátek si mají děti do školy obléci zelenou – školy potom na sociálních sítích budou zveřejňovat fotografie a příspěvky pod hashtagem #GreenForGrenfellDay.

Členové dolní komory Parlamentu Spojeného Království minutu ticha za oběti požáru. Video: AP

Desítky rodin bydlí na ubytovnách, úřady jim nabídly „králíkárny”

Rok po tragédii bydlí více než sedmdesát rodin, kterým se podařilo před požárem uprchnout, na ubytovnách a v hotelech. Úřady městské části Kensington a Chelsea nakoupily 307 bytů za necelých sedm miliard korun, do nichž se měly nastěhovat přeživší rodiny do roka od neštěstí.

Podle dobročinných organizací i advokátů jde ale o „králíkárny” poskytující velmi nízkou úroveň života, nemají například obývák. „Byty v Grenfellu měly rozumnou velikost. Spousta bytů, které úřady po požáru nabídly přeživším, jsou králíkárny. Slíbily jim, že dostanou nemovitosti podobné velikosti a standardu. Místo toho ale koupily třeba byty, které jsou ve sklepě, což by pro spoustu lidí bylo samozřejmě obtížné,” uvedl londýnský advokát Alex Diner.

I proto více než dvě stovky bytů po roce od požáru stále zejí prázdnotou. Úřady byly nařčeny z rychlého, alibistického nákupu nemovitostí, při kterém nehleděly na potřeby jednotlivých rodin.

Policie vyšetřuje i hasiče

Veřejné vyšetřování tragické události začalo před několika týdny. Bezpečnostní složky se zaměřily mimo jiné na londýnský hasičský sbor a jeho postup při záchraně uvězněných osob v bytové věži. Podle Scotland Yardu bylo lidem v budově v době požáru řečeno, aby zůstali na svém místě. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda příkaz nemohl porušit zákon o ochraně zdraví a bezpečnosti.

Kritiku některých pozůstalých si vysloužil fakt, že se vyšetřování nebude zabývat širší problematikou sociálního bydlení v Británii. Ve vyšetřování zatím figurují dva podezřelí – městská část Kensington a Chelsea a organizace Kensington and Chelsea TMO, která spravuje pronájmy nemovitostí v celé oblasti. Policie je vyšetřuje jako podezřelé z korporátní vraždy. Bezpečnostní složky se zajímají i o dalších 36 firem a organizací, které se podílely na výstavbě, rekonstrukci, údržbě a správě budovy.

Požár způsobila porucha lednice v bytě ve čtvrtém patře. Při plánování rekonstrukce budovy slíbila firma, která ji prováděla, nehořlavé obklady. Se souhlasem vedení městské části je však vyměnila za levnější variantu – za hořlavé obklady. I proto se požár rozšířil tak rychle.

Policie již vyslechla na 600 hasičů a personálu, před sebou má ještě 250 výslechů. Svědectví přinesli také všichni dospělí přeživší. Dohromady se policii podařilo nasbírat 11 tisíc kusů důkazního materiálu. Budovu již neprohledávají forenzní vyšetřovatelé, i přesto zůstává potenciálním místem činu. Vyšetřování by mělo podle očekávání trvat zhruba rok a půl.

Samostatné vyšetřování Scotland Yardu také vedlo k zatčení devíti lidí kvůli podvodnému jednání. Podezřelí údajně získali peníze a služby v hodnotě až necelých tří milionů korun za to, že tvrdili, že přežili požár. Osm mužů a jedna žena byli zatčeni minulý týden.

Reklama

Doporučované