Hlavní obsah

Rok od Slunečnice: situace seniorů v domovech je kvůli pandemii horší

Foto: Getty Images

Problémy se šikanou a týráním v domovech pro seniory se mohly letos ještě zhoršit. Odborníci varovali před izolací (ilustrační snímek).

Reklama

Riziko šikany v domovech pro seniory v letošním roce vzrostlo. Klienti sociálních zařízení kvůli epidemii prožili velkou část roku izolovaní od okolního světa, kritizují odborníci rok od otevření kauzy Ve stínu Slunečnice.

Článek

Na konci loňského listopadu Seznam Zprávy zveřejnily zjištění o hrubém zacházení vůči starým lidem v ostravském domově pro seniory – Ve stínu Slunečnice. Vlna ohlasů, kterou investigativní minisérie vyvolala napříč českou společností, slibovala komplexní řešení problému. Obrat k lepšímu u klientů sociálních služeb ale v roce 2020 nenastal.

„Vyhoření, nedostatečné ohodnocení, nedostatek personálu. To je obrovský problém v České republice. Reagujeme na to novelou zákona o sociálních službách,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová loni v přímé reakci na zjištění reportérů Seznam Zpráv.

S pandemií naopak došlo k větší izolaci zranitelných seniorů, kteří mají ještě omezenější možnosti, jak dát o svých problémech a případném trápení či šikaně vědět.

„Nevíme, jak dlouho s námi covid bude, ale došlo k tomu, že lidé v těchto zařízeních nebyli ochránění a došlo k největšímu omezení jejich práv. Tito lidé na pandemii dojeli nejvíce,“ shrnula letošní situaci Monika Šimůnková, zástupkyně veřejného ochránce práv, na online setkání odborníků věnovaném šikaně seniorů v pobytových zařízeních.

V Izraeli během pandemie rostla týrání

Zástupkyně ombudsmana kritizovala, že během jarní i podzimní vlny byli klienti domovů pro seniory naprosto izolovaní od okolního světa, čímž se ještě zhoršilo jejich postavení oproti dřívějšku a neprováděly se prakticky žádné kontroly ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jan Lorman, ředitel neziskové organizace Život 90, která se zaměřuje na pomoc seniorům, v diskuzi přispěl s nepřímým potvrzením ze zahraničí, že pandemie mohla postavení klientů sociálních zařízení zhoršit.

„Co se děje v době covidu? Izolace, uzavření. Čas ukáže, že izolace mohla vést i k tomu, že se zanedbaly případy nakažených. Zkušenosti z Izraele dokládají, že týrání a zneužívání během pandemie vzrostlo,“ dokresloval situaci ředitel Život 90.

Zároveň ale odborníci vyzdvihovali i obětavou práci lidí v sociálních zařízeních. „Patří velký dík všem, kteří v zařízeních pracují. Jsou mnohé dobré zkušenosti, jsou ale bohužel i ty špatné zkušenosti a s těmi je potřeba něco dělat,“ shrnula názor zúčastněných na tiskové konferenci poslankyně Monika Červíčková (za ANO).

Poslanecká a ministerská změna

Právě Monika Červíčková diskuzi k aktuální situaci zorganizovala. Sama je totiž spoluautorkou poslaneckého novely zákona o sociálních službách, který se šikanu seniorů snaží řešit mimo jiné zavedením nového přestupku, za který hrozí i zákaz činnosti.

Přestupkem by se tak mohlo v sociálních službách stát i jednání, které zasáhne do soukromí, bezpečí nebo integrity osoby nebo dojde k jinému ponížení.

Jenomže poslanecký návrh koliduje s velkou novelou zákona o sociálních službách, kterou připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Vláda tak upřednostňuje komplexní novelu před drobnou změnou. Práce na velké novele se ale protahují.

„Už je nezbytné přikročit ke krokům, a ne o novele stále hovořit,“ říká poslankyně Červíčková s tím, že staří lidé nemohou dlouze čekat. Poslankyně si přitom během interpelací vynutila od ministryně Maláčové slib, že pokud komplexní novelu nepředstaví do konce listopadu na vládě, bude otevřená jednání ohledně poslanecké novely.

„V horizontu dní budu kontaktovat paní ministryni Maláčovou s tím, co mi přislíbila,“ říká Červíčková, podle které může poslanecký návrh ve Sněmovně ožít v lednu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se podle Jaroslavy Sladké z tiskového oddělení diskuzi s poslankyní nebrání. Preferuje ale stále svojí komplexní novelu.

„Prvního prosince byla novela zaslána na Úřad vlády, v průběhu prosince jsou již naplánovaná jednání komisí Legislativní rady vlády. Po projednání radou bude materiál předložen na jednání vlády. Lze předpokládat, že se bude jednat o leden 2021,“ říká Jaroslava Sladká.

Reklama

Doporučované