Hlavní obsah

Rok od spuštění aféry: Pelta končí i v čele STES, firmy, přes niž tečou fotbalové peníze

Miroslav Pelta, bývalý předseda Fotbalové asociace ČR.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Někdejší mocný boss Miroslav Pelta už šéfuje jen ligovému Jablonci a Libereckému krajskému fotbalovému svazu.

Článek

Miroslav Pelta už neřídí STES, obchodní firmu Fotbalové asociace ČR. Po roce od spuštění aféry, v níž je obviněn, tak opouští svou poslední funkci v rámci centrálního řízení českého fotbalu, ve které se dosud držel.

Právě před rokem, 3. května 2017, spustila policie razii v budovách Fotbalové asociace ČR, České unie sportu, na Ministerstvu školství i na pražském magistrátu.

Rozjela se takzvaná dotační aféra, ve které bylo obviněno několik klíčových funkcionářů českého sportu, mezi nimi i Miroslav Pelta, tehdejší předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR). Šlo o údajné manipulace při rozdělování státních dotací.

Pelta brzy nato složil funkci šéfa Fotbalové asociace ČR, až do dnešních dnů však zůstával v klíčové pozici předsedy představenstva STES, což je dceřiná obchodní organizace FAČR. Jinými slovy: STES je firma, jejímž prostřednictvím probíhají fotbalové obchody, zejména pak ty, které souvisejí se sponzory reprezentace.

O restrukturalizaci společnosti STES se jednalo na středečním zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR. Představenstvo bylo zúženo z pěti osob na tři, změnilo se i složení dozorčí rady.

Michal Jurman, mluvčí FAČR, k tomu řekl: „Jednání o STES ještě nebyla ukončena, proto jsme zatím nic oficiálně nekomunikovali.“

Složení představenstva firmy STES už je ale podle několika zdrojů Seznamu schválené. Jeho novým předsedou by měl být Miroslav Platil. Bývalý policista, který posléze pracoval na Spartě i jako ředitel Slavie, následně jako bezpečnostní manažer FAČR. Jde o osobu blízkou Miroslavu Peltovi i Martinu Malíkovi, současnému předsedovi Fotbalové asociace ČR.

V představenstvu společnosti STES dále zůstávají místopředsedové asociace Zdeněk Zlámal a Roman Berbr.

Odstřiženi z představenstva byli Miroslav Pelta a Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace.

Pelta ale z toho nemá žádné trauma. „Ty změny ve STES probíhají v souvislosti s tím, že 30. června končí spolupráce mezi STES a Ligovou fotbalovou asociací. Jsme domluveni, že sponzory budu shánět dál, pro samostatnou ligu,“ řekl Pelta Seznamu.

Pelta nadále zůstává šéfem ligového klubu FK Jablonec, jejž příští týden čeká finále MOL Cupu. Na pohárovou Evropu s Jabloncem útočí i z ligové soutěže.

Co se týče jeho kauzy, probíhají nadále výslechy, věc se ještě nedostala ani do fáze obžaloby.

Reklama

Související témata:

Doporučované