Hlavní obsah

Osobnosti roku časopisu Time jsou ve vězení. Lidé protestovali za jejich propuštění

Lidé volají po propuštění novinářů v Barmě.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Rodiny a příznivci dvou zadržených novinářů v Barmě volají po jejich propuštění. Kvůli nelegálnímu držení dokumentů zadržela žurnalisty před rokem barmská policie. V Barmě vyšetřovali vraždu deseti rohingských mužů.

Článek

Rodiny, přátelé a kolegové dvou novinářů agentury Reuters volají po jejich propuštění. Dvojici zatkly barmské úřady loni v prosinci. Magazín Time označil Wa Loneho a Ťjo Sou U společně s několika dalšími novináři za osobnosti roku.

Podporovatelé novinářské dvojice se shromáždili v centru barmského největšího města Rangún, zatímco na sociálních sítích sdílejí lidé fotografie se zvednutými palci, symbolem zatčených.

Oba novináři pracovali v Barmě na vyšetřování vraždy deseti rohingských mužů. V prosinci jim dva policisté předali úřední dokumenty, kvůli kterým byli následně zatčeni. Soud je pak v září odsoudil k sedmi letům vězení za nelegální držení dokumentů. Novináři trvají na své nevině. Za vše prý může policie.

Barmská vláda pod vedením Aun Schan Su Ťij čelí mezinárodní kritice poté, co stále trvají na tom, že dvojice novinářů byla souzena férově a za to, že ignorují veškerá volání po jejich osvobození. Su Ťij obhajovala verdikt tím, že novináři porušili zákon a jejich přesvědčení nemělo co do činění se svobodou vyjadřování.

Reklama

Související témata:

Doporučované