Hlavní obsah

Rok po bitce v Zemanově štábu. Nepadl žádný trest, novináři mají svědčit znovu

Připomeňte si bitku v Zemanově volebním štábu.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Ani po jednom roce od strkanice ve volebním štábu Miloše Zemana není případ stále u konce. A to i přesto, že řízení s jediným účastníkem Janem Šoltou běží už od loňského dubna.

Článek

Byl to případ, o kterém se během pár hodin dozvěděla celá republika. Dva příznivci tehdy čerstvě znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana v jeho volebním štábu 27. ledna 2018 napadli přítomné novináře. Nelíbilo se jim, že na kameru zaznamenávají jejich kolegu Milana Rokytku, který se na místě v pozdních hodinách nejdříve potácel prostorem a pak se svalil na pódium.

Vytlačit novináře z prostor vyprazdňujícího se štábu se pokoušeli dva muži – Karel Slezák a Jan Šolta. Zatímco Šolta bránil novinářům ve vstupu posouváním pohyblivých stěn, Slezák na některé z nich zaútočil pěstmi. Právě kvůli jeho útoku – který se na místě aktérům podařilo natočit – začala policie případ vyšetřovat jako podezření z trestného činu výtržnictví.

Několik dní po incidentu ale Karel Slezák zemřel. Policie proto jeho případ uzavřela a dál se zabývala jen strkanicí s Janem Šoltou, kterou v dubnu roku 2018 vyhodnotila jako přestupek.

Ten začal řešit Úřad městské části Praha 11. Ihned po předvolání zúčastněných se však správní řízení zadrhlo. V případu, kde měla svědčit i reportérka Seznamu Pavlína Kosová a bývalý kameraman webu iDnes.cz Alexandr Šulc, totiž Jan Šolta podal námitku pro podjatost úředníků, kteří věc řešili.

„Šolta zároveň s tím podal rovnou i námitku pro podjatost jejich nadřízeného, takže případ musel posuzovat až Magistrát hlavního města Prahy. Měl jsem pocit, že se snaží kauzu za každou cenu protáhnout,“ tvrdí napadený Alexandr Šulc.

Nyní to vypadá, že se řízení po několika měsících znovu rozeběhne. Podle informací Seznamu totiž někteří svědci incidentu obdržili nové předvolání k výpovědi.

Mluvčí úřadu Anna Kočicová však informaci o předvolání nevyloučila ani nepotvrdila: „Můžu jednoznačně potvrdit pouze to, že řízení běží. Ostatní záležitosti proto musím momentálně ponechat bez komentáře.“

Magistrát už se ale s podanou námitkou podjatosti vypořádal. „Mohu potvrdit, že byla v prosinci 2018 tato věc z naší strany vyřešena,“ sdělil jeho mluvčí Tadeáš Provazník.

Prohlédněte si další záběry loňského útoku na novináře:

Karel Slezák napadl kameramana Alexandra Šulce.Video: Lukáš Marek

Jan Šolta ve štábu napadl i reportérku Seznamu Pavlínu Kosovou.Video: Lukáš Marek

Zemanovi příznivci v potyčce s novináři.Video: Jolana Humpálová

Reklama

Doporučované