Hlavní obsah

Lidé by umírat nemuseli, udělali jsme řadu chyb, říká biochemik Konvalinka

Ve Výzvě odpovídali biochemik Jan Konvalinka, hejtman Martin Kuba a sociolog Daniel Prokop.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na konci ledna 2020 měla Evropa první nakažené, v polovině února první oběť a 1. března dorazil koronavirus i do Česka. S koronavirem žijeme už rok. Jaký byl a jak nás změnil? Na to odpovídali naši hosté ve speciální Výzvě.

Článek

Biochemika Jana Konvalinky, hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby a sociologa Daniela Prokopa jsme se ptali ve speciálním vysílání pořadu Výzva.

Podle biochemika Jana Konvalinky se Češi budou moci vrátit k normálnímu životu až ve chvíli, kdy se proočkují dva až dva a půl milionu nejohroženějších lidí v zemi. S efektivitou očkování i současných opatření může ale zahýbat britská mutace, která je nakažlivější než původní varianta viru. Jak moc se jí máme bát? A co vše víme o koronaviru od jara nového? Jak moc může virus ještě zmutovat? Na to vše odpovídal prorektor Univerzity Karlovy v první části speciálu.

Druhý host, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, se v posledních dnech zúčastnil nejdůležitějších jednání ovlivňujících život občanů v Česku – těch o znovuvyhlášení nouzového stavu, ale i o podobě opatření. Bylo jednání s vládou a premiérem Babišem konstruktivní a vítá, že byl nouzový stav prodloužen? Jaké jsou teď největší problémy v krajích a měla by se současná opatření změnit?

Právě opatření jako omezení pohybu, zavřené obchody a služby ovlivňují životy každého z nás. To je téma pro sociologa Daniela Prokopa, který v rámci projektu Život během pandemie už rok sleduje, jak se životy a chování Čechů mění. Chováme se jinak než na jaře? Jak moc omezujeme své sociální kontakty a aktivity a jak to ovlivňuje naše duševní rozpoložení? Máme větší strach z epidemie, nebo ztráty zaměstnaní, a jak nás to ovlivní v dalších měsících?

Podívejte se na výčet zajímavých odpovědí na webu Seznam Zprávy:

Jan Konvalinka, biochemik

2:00 - Podle mapy, kterou vytvořila německá televizní stanice Das Erste, to vypadá, že virus Česko totálně válcuje. Co na té mapě vidíte vy?

Snažím se být optimista. Tady bohužel vidím naše společné selhání. Nejen incidence, ale i smrtnost je u nás jedna z nejhorších na světě. Lidé by umírat nemuseli, kdybychom měli svou odpověď vůči viru lépe zorganizovanou. Stala se řada chyb. Některé jsme udělali my všichni, za jiné mohli více politici a vládní činitelé.

6:05 - Co to svědčí o nás? Objevil se koronavirus ve světě plném léků a vakcín, a najednou nic nefungovalo.

Jednak je to vina viru a jednak také naše. Vina toho viru spočívá v tom, že je ďábelsky na hranici smrtící pandemie a chřipky. Problém je, že virus šíří i bezpříznakoví. Je smrtelný pro malou skupinu lidí. Kdyby byl například tak nebezpečný jako ebola, tak už bychom ho zastavili.

18:12 - Co se bude dít, pokud od pondělí vláda rozvolní a maloobchod otevře?

Správná odpověď by zněla nevím, ale nebezpečí, že přibude i relativně malý přírůstek, který zatím pokaždé vedl k přírůstku vážně nemocných, a dokonce i umírajících, je velmi vysoké. Sám bych si ho na svědomí nevzal. Věřím, že vláda ještě zjistí, jak velké riziko je, a v pondělí nerozvolní.

Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

33:11 - Premiér Andrej Babiš v ČT o otevření maloobchodu řekl: Mohl by to být první krok vzájemné důvěry mezi těmi, kdo rozhodují, a našimi občany.“ Podle vás tahle důvěra bude fungovat?

Je základní, aby ta důvěra fungovala. Teď nefunguje a je to problém. Je třeba ji resuscitovat, a jestli se to nepovede, tak jsou všechna opatření a restrikce k ničemu. Už nemáme jinou šanci. Buď totálně zavřít republiku, anebo vtáhnout lidi do hry a hledat, jak v tom mohou žít tak, abychom minimalizovali problémy.

39:07 - Ve svých vystoupeních občas působíte, jako kdybyste nejraději řídil pandemii místo premiéra vy sám. Je to pravda?

Tvrdím, že bychom měli řídit opatření tak, aby byla rozumná. Kdybych je řídil, tak bych obchody zkusil otevřít před měsícem. Jestli bych to udělal teď, bych vám okamžitě neřekl. Odpovědnost je tady stále v rukou vlády. Já jsem jako hejtman připraven řídit to, na co mám pravomoc.

Daniel Prokop, sociolog

47:54 - Ukázala krize, kterou prožíváme, že jsme zodpovědný národ?

Myslím si, že to není o národu. Specifikum české pandemie je, že opatření děláme velmi pozdě a neúplná. Díky tomu pak trvají strašně dlouho. V zahraničních státech také museli zavřít, ale zavřeli to lépe a na kratší dobu. Nevzniká tam potom to obrovské vyčerpání.

58:13 - Už před pandemií se mluvilo o tom, že česká společnost je rozdělená. Posílila toto podle vás pandemie?

Nemyslím si, že byla tak rozdělená, jak jsme říkali. V řadě postojů rozdělená je, v některých zase ne. Rozděluje ji spíš dlouhodobá nedůvěra k institucím. Například představte si, že tahle krize skončí a nastane nějaká další složitá situace. Ta nedůvěra v instituce v Česku je dlouhodobě vidět.

Reklama

Doporučované