Hlavní obsah

Rok z veřejných peněz pro Agrofert navíc. ANO chce v Senátu zmírnit lex Babiš

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

ANO chce svému šéfovi zajistit přístup k veřejným prostředkům, tvrdí opoziční poslanec (video: Lucie Stuchlíková, celý rozhovor najdete na konci článku).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Hnutí ANO bojuje proti tomu, aby firmy jeho šéfa Andreje Babiše přišly od ledna o přístup k veřejným penězům. Babišovi senátoři navrhují zmírnit lex Babiš, který horní komora projednává ve středu.

Článek

Holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše hrozí, že od ledna nebude moci čerpat státní dotace a vydělávat na veřejných zakázkách. Senátoři za jeho hnutí ANO ale nyní zkoušejí v horní komoře prosadit odklad, díky kterému Babišovy firmy získají alespoň rok dotací a veřejných zakázek navíc.

„Navrhuji odklad účinnosti tak, aby opatření platilo až pro nově zvolené ministry,” uvedla pro Seznam Zprávy šéfka senátorského klubu ANO a Severočechů Zdeňka Hamousová.

Senátorka poukazuje na to, že lex Babiš schválený letos sněmovnou neměří ve všech případech stejně. Zakazuje například ministrům vlastnit média - jenže zákaz dopadne až na politiky zvolené po příštích parlamentních volbách.

„Přijde mi logické stejným způsobem odložit i toto. Političtí funkcionáři začínali působení v době, kdy platnost tohoto zákona nebyla,” dodává Hamousová. O zákonu včetně jejího návrhu bude Senát rozhodovat už tuto středu.

A ačkoli má Babiš v Senátu jen pět lidí, není bez šancí - retroaktivita se nelíbí ani politikům z jiných stran. „Vadí mi to a podpořil bych pozměňovací návrh, který by to odložil,” uvedl například lidovecký senátor a člen ústavně právního výboru Stanislav Juránek.

O tom, že jeho firmy přijdou o přístup ke státním penězům, se Babiš údajně dozvěděl až po schválení zákona. „Ušili na mě boudu. Já nebudu moci pro Agrofert čerpat už od 1. ledna dotace. Říkají mi to naši právníci, protože se tam ve Sněmovně prý načetly nějaké pozměňovací návrhy. Byl jsem z toho překvapený,” řekl Babiš v rozhovoru pro Seznam krátce pro krajských volbách.

Nejde přitom o malé peníze - podle údajů Agrofertu firma mezi lety 2006 až 2014 vyčerpala 1,9 miliardy dotací z českého rozpočtu. A jen loni Babišovy firmy podle propočtů serveru Hlídací pes získaly zakázky za 1,5 miliardy korun.

Na otázku, co bude proti zákonu dělat, odpověděl, že „počká, v jaké podobě vyjde ze Senátu”. Hamousová ale popírá, že by svůj návrh připravila na objednávku šéfa. „Mám své právníky, kteří nejsou shodní s právníky pana Babiše. Asi mi to někdo vyčte, ale toho se nebojím,” dodává Hamousová.

Podle poslance TOP 09 Martina Plíška, který zákaz dotací a tendrů pro „ministerské” firmy prosadil, o žádnou boudu nejde a naopak selhali Babišovi poradci. „Já jsem ten návrh předložil už v lednu tohoto roku. Celou dobu bylo zřejmé, že se vztahuje na zadávací a dotační řízení, která budou vyhlášena už po účinnosti tohoto zákona. Pokud spolupracovníci Andreje Babiše mu tuto informaci neřekli, je to jejich problém,” uvedl Plíšek.

Plíšek: ANO pomáhá svému předsedovi

Poslanec věří, že pokud by Hamousová svůj návrh Senátem protlačila, poslanci ho zase zruší. „Je to snaha senátorů hnutí ANO pomáhat svému předsedovi, aby jeho firmy dál čerpaly peníze z veřejných prostředků. Jsem přesvědčen, že Sněmovna setrvá na svém původním stanovisku,” dodal Plíšek.

Hladkému schválení zákona v Senátu brání ještě jeden problém - části senátorů se nelíbí, že zákaz vlastnit média neplatí na ta internetová. V praxi by se tak Babiš musel zbavit deníku Mladá Fronta Dnes, mohl by si ale ponechat jeho digitální odnož iDnes.

Celý rozhovor s poslancem Plíškem (TOP09):

Reklama

Doporučované