Hlavní obsah

Roky bojoval s ruskou propagandou. Kalenský řekl, proč se vlastně Moskva tak zajímá o Čechy

Rozhovor s Jakubem Kalenským, analytikem Atlantic Council: „Rusko se v nové agresivní podobě, jak je vidět minimálně od roku 2008, rozhodlo, že bude cíleně oslabovat Západ.“Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co si myslí o mluvčím prezidenta a jaké jsou české trendy v dezinformacích? Na to odpověděl Jakub Kalenský během rozhovoru v Poledních zprávách Televize Seznam.

Článek

Bývalý novinář, odborník na dezinformace a v současné době analytik think-tanku Atlantic Council Jakub Kalenský svědčil minulý týden před americkým Kongresem. Mluvil mimo jiné i o ruských aktivitách vedených proti Evropě. V rámci výpovědi také označil prezidenta Miloše Zemana za „poněkud prokremelského”.

Reakce z Hradu přišla vzápětí, podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se dopustil vlastizrady.

Kalenský vyjádření Jiřího Ovčáčka nechtěl dál řešit. Vrátil se však k projevu v Kongresu a zkušenostem, které nabral coby český zástupce v týmu šéfky diplomacie EU Federicy Mogheriniové pro boj s ruskou propagandou. Působil tam od září 2015 do konce loňského roku.

Jaké jsou podle něj nové trendy v dezinformacích a proč se Rusko zajímá o Čechy? „Rusko se v nové agresivní podobě, jak je vidět minimálně od roku 2008, rozhodlo, že bude cíleně oslabovat Západ. Takže se snaží oslabovat nejen spolky – jako Evropskou unii nebo NATO – ale i jednotlivé země. V Čechách se také snaží více podporovat politiky, kteří jsou prokremelští, a snaží se diskreditovat politiky, kteří jsou prozápadní a hájí například vládu práva,“ řekl Kalenský mimo jiné v rozhovoru.

Pustit si jej ze záznamu můžete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované