Hlavní obsah

Roky oprav končí. Nejstarší knihovna na světě se otevře veřejnosti

 

Reklama

Knihovna al-Karáwíjjín stojí v Maroku a je vybavena novou laboratoří, která slouží k údržbě a digitalizaci starých spisů.

Článek

Na začátku příštího roku se po letech rekonstrukcí otevře knihovna al-Karáwíjjín v Maroku, která je považována za nejstarší na světě.

Základní kámen knihovny byl položen již v 9. století a to na arabské poměry netypicky - ženou. Šlo o Fátimu al-Fihrí, dceru bohatého obchodníka. Vedle knihovny brzo vyrostla mešita a univerzita. Ta se jako první na světě stala institucí vysokého školství moderního typu.

Aby nejen samotná budova knihovny, ale i vzácné rukopisy a spisy setrvaly pro další generace, je už několik let restaurována.

Zrestaurovaná knihovna je vybavena novou laboratoří, která slouží k údržbě a digitalizaci starých spisů. Jde o složitý proces, kterým zatím prošlo pouhých dvacet procent svazků. V budově je také zavedena nová kanalizace, aby odváděla přebytečnou vlhkost a neohrozila tak cenné knihy.

Ty nejstarší a nejcennější rukopisy jsou pak uloženy v tajné místnosti. Tu dříve chránily čtyři různé zámky, ke kterým měli přístup čtyři rozdílní lidé. Jedinou osobou, která má do místnosti přístup nyní, je tamní kurátor. Zabezpečena je několika kamerami.

Reklama

Související témata:

Doporučované