Hlavní obsah

Roky se s obcí přetahuje o pozemek. Vyřešil to bagrem a čeká ho soud

Záhady Josefa Klímy: Banální spor o dřevník vyvrcholil nasazením bagru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obec Přechovice se už několik let pře s jedním ze svých obyvatel o hranici pozemku. Před pěti měsíci jsme natáčeli, jak se mohlo stát, že spor skončil až na Ministerstvu vnitra. Ale tím to neskončilo.

Článek

Nejprve chronologicky, co přesně se v Přechovicích nedaleko Volyně odehrálo.

Základy celého sporu byly položeny v 70. letech minulého století, kdy v Přechovicích postavili hasičskou zbrojnici a plot kolem ní.

Když se později – po revoluci – digitalizovaly katastrální mapy, v Přechovicích proběhlo pouhé překreslení. V takovém případě je přesnost map s povolenou odchylkou až tři metry.

Už v roce 2009 však obec musela vědět, že se hranice pozemku zbrojnice s hranicemi v katastru tak úplně neshodují. A že odchylka činí víc než tolerované tři metry. Přišlo se na to při stavbě chodníků.

V roce 2012 nechala obec na sporném pozemku postavit dřevník.

Sousedící pozemek si mezitím koupil Luděk Tomeš. A ten se začal v roce 2016 domáhat nápravy. Zjistil, jak moc se hranice zanesené v katastru odchylují od reality a že část dřevníku stojí na jeho pozemku.

Obec kontrovala, že pozemek za dlouhé roky vydržela v dobré víře a že maximální tolerovaná odchylka plotů od hranic v katastru překročena nebyla.

Když jsme do Přechovic přijeli před pěti měsíci s kamerou poprvé, byla situace na mrtvém bodě. Luděk Tomeš se marně domáhal nápravy stavu v katastru.

Obec jeho podání odmítala a ani jeden z účastníků sporu se nechtěl obrátit na soud, který jediný, na rozdíl od katastrálního a stavebního úřadu, mohl rozhodnout.

Po odvysílání reportáže však Luděk Tomeš vzal bagr a právo do vlastních rukou. Plot zboural a postavil provizorní podle geometrického plánu. Spor, který se tím rozhořel, už u soudu skončí.

Vyplatí se v případě zablokovaných sporů řešit situaci po svém? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Přechovice

Doporučované