Hlavní obsah

Rokycany vyhlásily soutěž pro architekty na přestavbu sokolovny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rokycany vyhlásily veřejnou architektonickou soutěž na rekonstrukci přes 100 let staré sokolovny. Objekt je téměř čtyři roky uzavřený, protože strop a krovy jsou napadené dřevomorkou.

Článek

Oprava současného nebo stavba nového objektu má stát maximálně 360 milionů korun. Soutěž už byla vyhlášena, soutěžní návrhy musí být odevzdány do 15. března 2021 do 14 hodin. „Nové centrum kultury města bude sloužit celému Rokycansku,“ uvedl Vojtěch Luxemburk z pražské firmy City Upgrade, která soutěž organizuje. Předmětem soutěže je zpracování architektonicko-urbanistického návrhu přestavby objektu a veřejného parkoviště s minimálně 90 místy. Návrh bude podkladem pro projekt, který má podle verdiktu zastupitelů stát nejvýše 11,5 milionu Kč.

Město i organizátor chtějí, aby se přihlásilo co nejvíce ateliérů, což má zajistit nejkvalitnější návrh. Podmínky soutěže schválila Česká komora architektů, předpokládaná cena je dva miliony korun. Vítěze vybere sedmičlenná porota, v níž jsou čtyři nezávislí architekti a tři zástupci města - starosta a místostarostové. Komentovaná prohlídka kulturního domu bude 24. listopadu v 10 hodin. „Pořád jsou ve hře všechny varianty, od minimálně přestavby po výstavbu zcela nové sokolovny,“ uvedl starosta Václav Kočí (Pro naše Rokycany).

„V požadavcích je velký sál s kapacitou minimálně 400 míst, který nepůjde rozdělit, a malý s kapacitou 100 míst, ve kterém bude zajištěná funkce kina,“ řekla mluvčí radnice Tereza Maixnerová. Dále tam má být prostor pro menší restauraci a kanceláře. Stavba, kterou má město hradit hlavně ze svých zdrojů, začne nejdříve v roce 2022.

Honosnou neorenesanční sokolovnu, postavenou v letech 1902 a 1903, převzala radnice před třemi lety od TJ Sokol, který na opravu neměl peníze a nesplácel ani půjčku od města. V budově byla v říjnu 2016 uzavřena historická část - hlavní sál a salonky. Funguje pouze asi 30 let stará přístavba, v níž jsou hlavně kanceláře. Objekt na hlavní ulici z Plzně na Prahu není památkově chráněný.

Do sokolovny se vešlo až 600 lidí. Čtrnáctitisícové Rokycany teď nemají sál pro pořádání kulturních a společenských akcí. Podle místostarosty Jana Šaška (ODS) je nyní jediný sál v restauraci Střelnice, v níž nelze pořádat větší akce. Plesy se odehrávají v Žebráku a Plzni.

Reklama

Doporučované