Hlavní obsah

Rokytnice a Smržovka budou mít na víkend sáňkařskou dráhu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Upravenou přírodní sáňkařskou dráhu na víkend poprvé otevře krkonošská Rokytnice nad Jizerou. Provoz začne v sobotu i na trati ve Smržovce. Svoji přírodní dráhu už zprovoznily Hejnice na Liberecku, jedna je i na Ještědu.

Článek

Lyžařské areály jsou kvůli protikoronavirovým opatřením uzavřené, dostatek sněhu je ale v horách pro běžkaře. V Jizerských horách mají zhruba 150 kilometrů upravených tras, kolem 200 kilometrů v Krkonoších, vyrazit mohou i do Lužických hor a částečně upravené je třeba i kolečko ve sportovním areálu Vesec v Liberci.

Z velkých skiareálů v kraji na víkend spustí sedačkové lanovky pro pěší, sáňkaře či skialpinisty Rokytnice nad Jizerou a Ještěd. „Za minulý víkend jsme měli asi 700 lidí, což je na pěší, běžkaře a skialpinisty, kterým se nechtělo šlapat nahoru, slušný zájem,“ uvedl ředitel střediska v Rokytnici Vít Pražák. Na tento víkend podle něj chystají novinku v podobě skoro 1,5 kilometru dlouhé upravené sáňkařské dráhy, která povede od vratné stanice lanovky Horní Domky. V místech, kde se dráha bude křížit se sjezdovými tratěmi, bude pro větší bezpečnost oplocení. „Lyžovat se nesmí, sáňkovat ano, takže jsme to uchopili tímto způsobem, abychom dokázali návštěvníkům aspoň něco nabídnout. Pochopitelně za dodržení všech hygienických předpisů, které jsou v současné době platné,“ dodal Pražák.

Zhruba dvoukilometrová přírodní dráha je i na Ještědu v Liberci, tam je ale mimo lyžařský areál. „Je závislá na přírodním sněhu a ochotě jednoho mladíka, který bydlí na Pláních a udělal si podomácku vlastní frézu. Ve svém volném čase dráhu občas projede a utáhne,“ uvedl ředitel skiareálu na Ještědu v Liberci Jakub Hanuš. Podle něj je jízda po sáňkařské dráze bezpečnější než po sjezdovkách, po nichž se o víkendu budou pohybovat rolby a připravovat areál na případné otevření. O minulém víkendu na Ještěd vyrazily tisíce lidí. Jen sedačková lanovka Skalka jich vyvezla přes 700, další lidé jeli kabinovou lanovkou nebo šli nahoru po svých.

V sobotu začne oficiálně provoz na zřejmě nejdelší přírodní sáňkařské dráze v kraji, která je ve Smržovce a která je dlouhá přes tři kilometry. „Lidé už chodí, je to upravené strojově, zatím teda jen válcem,“ uvedl starosta Smržovky Marek Hotovec. Před víkendem se bude trať ještě upravovat, podle starosty je ale třeba počítat s tím, že bude zřejmě měkčí. „Když přijde pár stovek lidí, tak na odpoledne, večer to už bude asi rozbité,“ řekl. Za současného stavu je podle něj vhodná hlavně pro rodiny s dětmi. „Není to umrzlé. Musí se počítat s tím, že místy se musí sáňky táhnout,“ dodal.

Od minulé neděle je v provozu 1,2 kilometru dlouhá sáňkařská dráha ve Ferdinandově v Hejnicích na úpatí Jizerských hor. „Čekáme na zítřek (pátek), abychom to znovu upravili,“ uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Podklad je podle něj zmrzlý, ale je na něm čerstvý sníh.

Reklama

Doporučované