Hlavní obsah

„Role člověka se změní, z výroby ale nezmizí,“ říká šéf firmy, která dodává do továren roboty

Hi-Tech Byznys Pavla Cypricha tentokrát na téma naší robotické a datové budoucnosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko je v počtu pracovních robotů nad průměrem světa. Potvrzuje trend – víc robotů, víc zaměstnaných lidí.

Článek

Nezaměstnanost se v Česku drží dlouhodobě na historických minimech. Velmi nízký počet lidí bez práce mají taky další státy, kde se výroba rychle automatizuje a robotizuje.

„Ty ekonomiky jsou nesmírně produktivní. A tím jak jsou produktivní, získávají víc zakázek. Jsou úspěšnější i globálně. To jim pak umožňuje zaměstnat více lidí,“ vysvětluje v rozhovoru pro Hi-Tech Byznys Vítězslav Lukáš, ředitel ABB Robotika, firmy, která pracovní roboty vyrábí.

V Česku tak připadá na 10 tisíc pracujících zhruba stovka robotů. Světový průměr je přitom 74. Nejdále jsou v Jižní Koreji, kde je tohle číslo šestkrát vyšší než v Česku – na 10 tisíc lidí tam připadá 631 robotů.

Hi-Tech Byznys Pavla Cypricha tentokrát na téma naší robotické a datové budoucnosti. Druhý díl pořadu.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Tam, kde robot nestačí

Že někdy v budoucnu uvidíme výrobu úplně bez lidské přítomnosti, se Vítězslav Lukáš nebojí.

„Spousta aplikací ale pro člověka není vhodná, nebo v nich člověk není tak produktivní,“ říká, avšak zároveň rovnou dodává: „V mnoha oblastech je ovšem stále záhodno, aby ten člověk pořád ve výrobě byl.“

Právě v tom podle řady odborníků spočívá největší výhoda robotizace továren – člověk nemusí dělat často otravnou, repetitivní činnost, pro kterou se stejně nehodí a využitý může být tam, kde technika nestačí.

Na celý díl Hi-Tech Byznysu Pavla Cypricha, který byl kromě robotů věnován také fenoménu velkých dat, se podívejte ve videu nad článkem.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované