Hlavní obsah

Romancov o incidentu v Azovském moři: Jde o akt agrese vůči Ukrajině, Rusko si na podobné chování zvyklo

Michael Romancov reflektuje aktuální vývoj konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Podle politického geografa Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michaela Romancova se Rusko dopustilo neoprávněného jednání, když jeho armádní plavidla nedovolila těm ukrajinským proplout z Černého moře do Azovského.

Článek

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že mu ruské speciální jednotky zabavily v Černém moři tři lodě, při incidentu byli navíc dva ukrajinští vojáci těžce zraněni. Rusové použili i střelné zbraně. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal zavedení výjimečného stavu, nyní ho musí schválit parlament. Stav by byl v zemi vypsán na následujících 60 dní.

Politický geograf Michael Romancov se domívá, že jde o logický krok. Ukrajina má sice právo na to, aby Ruské federaci vyhlásila válku, v ozbrojeném konfliktu by však neměla šanci uspět.

Situaci sledujeme online:

Rusové porušili právo

Rusko se prý dopustilo porušení práva na svobodnou plavbu, které říká, že všichni členové mezinárodního společenství mají povinnost respektovat právo každého plavidla plout ve světovém oceánu.

„Mezinárodní právo v takovýchto případech požaduje, aby pokud jeden stát ovládá nějakou takovouhle spojnici, tak pokud za ním leží nějaký další člen mezinárodního společenství, který tam má přístup k moři, což je Ukrajina a právě ta oblast kolem Azovského moře, tak Rusko má povinnost umožnit Ukrajincům svobodné proplouvání lodí, jak obchodních, tak vojenských,“ vysvětluje Romancov.

Toto právo se nevztahuje na lodě, které naruší teritoriální nebo vnitřní vody, což se navzdory ruským vyjádřením v Azovském moři nestalo. Dále je povoleno zaútočit na pirátská plavidla nebo na lodě, u kterých existuje důvodné podezření, že jsou na jejich palubě pašovány osoby či nelegální zboží.

Podle Romancova hraje důležitou roli i vnitropolitická situace na Ukrajině. V březnu 2019 budou Ukrajinci vybírat nového prezidenta. Petro Porošenko se netěší vysoké oblibě ze strany voličů, proto se bude chtít zalíbit razantními kroky vůči Rusku, které způsobují reakce a incidenty podobné tomu nejnovějšímu.

Reklama

Související témata:

Doporučované