Hlavní obsah

Romy nechceme. Nahrávky zachytily diskriminaci při hledání bytu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Server Romea.cz popsal případ osmadvacetiletého muže z Kralup nad Vltavou, který dva roky neúspěšně shání bydlení pro sebe, přítelkyni a malé dítě. Po sérii odmítnutí si začal telefonáty s realitními agenty nahrávat.

Článek

Server nahrávky zveřejnil. Vyplývá z nich, že muže, který je Rom, diskriminují kvůli barvě pleti. „Jé, to se omlouvám, to majitel nechce,“ cituje Romea reakci Lubomíra Mareše z realitní kanceláře Best Reality na informaci, že o byt má zájem romská rodina.

Makléř Jiří Müller ze Stars reality corporation hned na začátku hovoru upozorňuje, že „majitelka nechce Romy a cizince“. Také makléřka ze společnosti Broker‘s Team Klára Vondrová zmiňuje, že majitel odmítá Romy.

Když uchazeč prosí o šanci s tím, že může doložit stálou práci, makléřka odpovídá: „Já s tím nic neudělám, musím se ptát těch majitelů. Ráda bych vám pomohla, ale nezáleží to na mně.“

Podobné nahrávky vznikly i v dalších dvou společnostech – Důmrealit.cz a CENTURY 21 Finem. Makléřky se na nich muži omlouvají, že majitelé bytů od nich chtějí uchazeče protřídit a nemá smysl je na prohlídku bytů vůbec brát.

Muž, jehož jméno redakce nezveřejnila, popisuje, že má stálou práci v jednom z kralupských podniků, nedluží a může zaplatit nájem i půl roku dopředu. Momentálně bydlí s rodinou v malém bytě u svého otce.

Server Romea.cz oslovil všechny zmíněné realitní kanceláře a vyzval je, aby se k nahrávkám vyjádřily. Za jednání makléřky se omluvila jen CENTURY 21 Czech Republic. Došlo podle nich k pochybení a se zaměstnankyní bude zahájeno kárné řízení.

Reklama

Doporučované