Hlavní obsah

Ronaldo Bicana nepřekonal, ještě se musí snažit, opravuje svět FAČR

Foto: Profimedia.cz

FAČR po přepočtu odmítlo překonání Bicanova rekordu Cristianem Ronaldem.

Reklama

Světová média zaplavila po středečním gólu Cristiana Ronalda zpráva o tom, že Portugalec překonal v počtu gólů Josefa Bicana a stal se historicky nejlepším střelcem planety. Dle zjištění historiků FAČR je ale všechno jinak.

Článek

Srdce českého fotbalového fanouška při sledování středečního utkání italského superpoháru mezi Juventusem a Neapolí v 64. minutě utkání zaplakalo. Cristiano Ronaldo totiž otevřel skóre zápasu a dle historických záznamů tak svou 760. brankou v kariéře překonal rekord legendárního fotbalisty Josefa Bicana.

Ikoně pražské Slavie totiž bylo světovými historiky a statistiky připisováno „jen“ 759 vstřelených branek. Ty měl „Pepi“ Bican vstřelit, mimo sešívaného dresu, v barvách Rapidu Vídeň, rakouské Admiry a druholigových Vítkovických Železáren. V datech ale chybí záznamy z Bicanova angažmá v Hradci Králové ve druhé lize.

Problémem se tak začala zabývat Komise pro historii a statistiku FAČR. Po důkladném prošetření všech dostupných záznamů se ukázalo, že Bican má na kontě ještě o 62 gólů více, než uvádějí zahraniční servery. V dresu Hradce Králové dal totiž historicky nejlepší český střelec během 26 utkání hned 53 branek. K tomu ještě historici dohledali dalších 9 gólů, které Bicanovi nebyly započítané z ligových, mezistátních a pohárových utkání.

Celkově tak podle Komise pro historii a statistiku FAČR legendární fotbalista vstřelil během své kariéry v oficiálních zápasech 821 branek. Mimo úpravy historických záznamů tak nové zjištění znamená i opětovný přepis tabulky nejlepších střelců planety. „Cristiano Ronaldo Josefa Bicana zatím nepředstihl a bude se muset ještě snažit, aby této mety dosáhl,“ řekl ve videu předseda Komise pro historii a statistiku FAČR Jaroslav Kolář.

Portugalec by tak podle nových záznamů na „Pepiho“ Bicana měl ztrácet ještě 61 branek. V posledních čtyřech letech, až na sezonu 2018/19, kdy se přesunul z Realu Madrid do Juventusu, dal Ronaldo okolo 50 gólů za sezonu, včetně těch reprezentačních. Pokud by „CR7“ pokračoval stejným tempem, mohl by český fotbal přijít o Bicanův rekord v polovině příští sezony.

Oproti Bicanovi Ronaldo do svých statistik připisuje velký počet reprezentačních gólů (celkově 102), k čemuž česko-rakouský fotbalista ale neměl možnost. Rodák z Vídně totiž hrál v době protektorátu a později i komunismu. V období druhé světové války přitom zažíval v pražské Slavii nejlepší léta a mohl být tahounem reprezentačního týmu.

Mezistátní zápasy se ale kvůli bojům vůbec nekonaly, přesto ale měl Bican dostat nabídku od říšských zástupců, aby reprezentoval nacistické Německo.

„Pepi Bican si vyžádal týden na rozmyšlenou, protože se bál nabídku odmítnout. Ta mimo jiné byla prezentována jako velká čest, že mu vítězná Říše nabízí občanství, s čímž měla být spojena řada výhod. V té době už se mezinárodně takřka nehrálo, nejvyšší představitelé ale nepochybovali, že v průběhu jednoho roku až dvou let válku Říše vyhraje a mezinárodní fotbal se obnoví. Bican ale nabídku odmítl, i když měl obavy, jestli to nepovede k nějakým následkům, to se nakonec naštěstí nestalo,“ přiblížil tehdejší dění pro Seznam Zprávy Zděněk Zikmund, autor knihy Bican proti Hitlerovi.

Zatímco nacistický režim se snažil Bicana získat na svoji stranu, ten komunistický ho považoval za protivníka. „V roce 1954 se do Pepiho Bicana obul ve svém vystoupení ministr národní obrany Alexej Čepička, zeť Klementa Gottwalda. Nedaleko Vršovic se konal jakýsi aktiv tělovýchovných pracovníků, kde Čepička prohlásil, že Bican je symbol profesionalismu, hráčů kteří si za fotbal nechali platit, a všeho špatného z kapitalistického fotbalu, jak tomu sám říkal.

Později, po návratu ze slavného turné Slavie, tehdy ještě Dynama Praha, začaly Bicanovi jeho největší problémy, protože se provinil tím, že tam poskytl rozhovor zástupci Svobodné Evropy. Musel tak skončit i v Dynamu a pracoval jako kopáč a závozník. Až po několika letech se mohl vrátit k fotbalu jako trenér,“ doplnil Zdeněk Zikmund k příběhu Josefa Bicana.

Foto: Profimedia.cz

Josef Bican na snímku z utkání Slavie Praha se Slovanem Bratislava I. z roku 1945.

Ještě jiné složení nejlepších střelců historie fotbalu, kde je Bican dokonce až na třetím místě, uvádí brazilští statistici a historikové. Podle jejich záznamů je totiž historicky nejlepší střelec planety Pelé, kterého následuje jeho krajan Romário.

Legendární brazilská „desítka“ na svém instagramovém profilu uvádí, že v kariéře vstřelila 1283 branek. Pelé, který byl vyhlášen nejlepším hráčem století FIFA, tak pokládá za nejlepšího střelce historie sebe. Novodobé tabulky ale Pelému nezapočítávají zásahy z přátelských a neoficiálních zápasů. Oficiálně tak vstřelil „jen“ 757 branek. Podle stejných záznamů se výrazně pod 1000 vstřelených gólů dostal i Romário. Bývalý útočník Barcelony či PSV dal podle novodobých statistik ještě o 12 branek méně než Pelé.

Reklama

Doporučované