Hlavní obsah

Ronaldo nedal penaltu a Írán málem vyřadil Portugalce, Španělé zachránili ostudu v nastavení

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Španělsko i Portugalsko po závěrečných dramatech postupují do osmifinále MS.

Článek

Jako na houpačce si museli připadat především fanoušci Španělska v posledním zápase skupiny B, ve kterém tým Fernanda Hierra nastoupil proti Maroku. Severoafrickému týmu už šlo pouze o čest, oba předešlé zápasy prohrál 0:1 a neměl tak šanci postoupit. Kdo ale čekal, že rozlučku s šampionátem v Rusku na hřišti v Kaliningradu odchodí, hluboce se mýlil.

Ledová sprcha přišla pro Španěly ve 14. minutě, kdy Maročan Chálid Butaíb otevřel skóre. Pět minut poté ale vyrovnal Isco. O poločasu tak byl výsledek nerozhodný a tým z Evropy měl za daného stavu postup jistý, i když ne z prvního místa. V tu dobu totiž v souběžně hraném zápase Portugalsko vedlo nad Íránem 1:0, gól zaznamenal nádhernou střelou Quaresma.

I v druhém poločase se Španělsko těžce dostávalo do vyložených šancí. Bezzubost kombinace vyvrcholila v 81. minutě, kdy outsiderovi vrátil vedení střídající Júsuf Najsrí. Jistotu postupu bez ohledu na druhý výsledek ale nakonec zařídil v první minutě nastavení Iago Aspas, jehož trefu potvrdil až videorozhodčí.

Podívejte se, jak má v zápase rozhodovat videorozhodčí

Video: David Janeczek

Ani Portugalci ale neměli během druhé poloviny klid. Nejprve zahodil Ronaldo možnost dvoubrankového vedení, když neproměnil penaltu. Írán naopak zvyšoval útočnou aktivitu a o vyrovnání se postaral v 93. minutě z pokutového kopu Karím Ansárífárd. I zde musel hraní rukou ve vápně Portugalců potvrdit až videorozhodčí. Senzační postup mohl Íránu vzápětí zajistit Amirí, ve velké šanci trefil ale jen boční síť.

Španělský tým tak prodloužil svou sérii bez porážky na 23 utkání. Na šampionátu postoupil ze skupiny po osmi letech. V osmifinálovém zápase vyzve tým domácího Ruska, které díky jasné odpolední prohře s Uruguayí 0:3 skončilo na druhém místě skupiny A. Druhou dvojicí je Portugalsko a Uruguay.

Reklama

Doporučované