Hlavní obsah

Ronaldo zaplatí za daňové úniky ve Španělsku pokutu, do vězení nepůjde

Cristiano Ronaldo zaplatí za daňové úniky pokutu.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Slavný útočník italského fotbalového klubu Juventus Turín Cristiano Ronaldo v úterý před španělským soudem přiznal vinu ve věci daňových úniků mezi roky 2010 a 2014. Do vězení nepůjde, přijal nabídku soudu na zaplacení pokuty dosahující v přepočtu téměř půl miliardy korun.

Článek

Ronaldo byl původně odsouzen ke třiadvacetiměsíčnímu vězení, ale vzhledem k nenásilnému charakteru jeho přečinu mu soud nabídl možnost vyhnout se výkonu trestu odnětí svobody pod podmínkou pokuty. Tu Portugalec přijal a zaplatí tak španělským úřadům 18,8 milionu euro, v přepočtu přibližně 480 milionů korun.

Stání u soudu pětinásobného držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu, který v jeho předvečer hrál v Turíně domácí utkání svého klubu, trvalo pouze několik minut.

Daňových úniků se Ronaldo dopustil při svém angažmá v klubu Real Madrid, jehož barvy oblékal v letech 2009 až 2018. Malá podpora ze strany vedení klubu právě v daňové kauze bývá často označována za jeden z důvodů, proč se loni v létě hvězdný útočník rozhodl na vrcholu královský klub opustit.

Podle žalobců šlo o vědomé přečiny proti právnímu řádu. Obhájci nejlepšího střelce italské ligy u soudu argumentovali tím, že šlo o nevědomé porušení zákona, které vzniklo neporozuměním španělským pravidlům kolem odvádění daní.

Ty Ronaldo nerespektoval celkem čtyřikrát, přičemž částka, kterou na daních ošidil, dosáhla při každé z čtyř příležitostí maximálně částky 5,7 milionů euro (151 milionů korun). Ta je pouhou sedmnáctinou ročního platu jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob, který si ročně vydělá podle časopisu Forbes na 95 milionů euro (přibližně dvě a půl miliardy korun).

Cristiano Ronaldo není jediným fotbalistou, který působí nebo působil ve Španělsku, a který se v poslední době dostal do problémů kvůli daním. V roce 2017 byl k jedenadvaceti měsícům odnětí svobody odsouzen slavný Lionel Messi z Barcelony, který zaplatil pokutu v hodnotě desítek milionů eur, přesná částka není známa.

V současnosti je ve Španělsku u soudu případ bývalého záložníka Realu Madrid, Bayernu Mnichov nebo Liverpoolu Xabiho Alonsa, který se měl úniků dopustit mezi roky 2010 a 2012, kdy hrál za madridský velkoklub. Nabídku na zaplacení pokuty však odmítl, protože je přesvědčen, že se žádných přečinů nedopustil a chce si očistit jméno.

Reklama

Související témata:

Doporučované