Hlavní obsah

Ronaldova „reklama na vodu“ stála Coca-Colu miliardy dolarů

Foto: Shutterstock/Marco Iacobucci Epp, Shutterstock.com

Cristiano Ronaldo.

Reklama

Než jeden z nejlepších hráčů fotbalové historie Cristiano Ronaldo pomohl Portugalcům k porážce Maďarů na evropském šampionátu, stihl sestřelit akcie Coca-Coly. Kvůli jeho gestu se vypařily čtyři miliardy dolarů.

Článek

Portugalský kapitán si na pondělní předzápasové tiskové konferenci dovolil to, co by mohl udělat jen málokdo. Odsunul od sebe dvě lahve Coca-Coly, jednoho z hlavních sponzorů Eura 2020, a na jejich místo postavil pitnou vodu.

Útočník Juventusu je známý fanoušek zdravého životního stylu. Jakmile umístil lahve Coca-Coly mimo hlavní záběry kamer, nahradil je pitnou vodou. „Agua!“ prohlásil v portugalštině, čímž zřejmě chtěl lidi povzbudit, aby místo sladkého syceného nápoje pili vodu.

Pijte vodu, hlásil Cristiano Ronaldo.Video: AP

Cena akcií společnosti Coca-Cola téměř okamžitě po Ronaldově gestu klesla z 56,10 dolaru na 55,22 dolaru, což představuje propad o 1,6 procenta. Tržní hodnota americké firmy se snížila z 242 miliard dolarů na 238 miliard dolarů, což v přepočtu představuje pokles o 84 miliard korun.

Coca-Cola v úterý odpověděla prohlášením, v němž uvedla, že „každý má právo na své preference nápojů s různými chutěmi a potřebami“.

Mluvčí Eura uvedl, že hráči mají na výběr, co budou pít. „Při příchodu na naše tiskové konference jim vedle Coca-Coly a Coca-Coly Zero Sugar nabízíme také vodu.“

Že Ronaldův počin vzbudil pozdvižení a zapříčinil propad akcií, není náhoda. Portugalec se může pochlubit téměř 300 miliony sledujících na Instagramu, a je tak vůbec největší ikonou této sociální sítě.

Pondělní tisková konference a její následky ho nijak neovlivnily. Hned druhý den dvakrát skóroval při výhře Portugalska 3:0 nad Maďarskem a s jedenácti góly se posunul před francouzského velikána Michela Platiniho. Překonal tak další rekord, tentokrát v celkovém počtu vstřelených branek na mistrovství Evropy.

Akcie Coca-Coly také příliš dlouho netrpěly, část z ronaldovských ztrát vymazaly, ale nad 56 dolarů se zatím nevyspravily.

Reklama

Doporučované