Hlavní obsah

Potřebujete vyprat špinavé peníze? Kupte slavný fotbalový klub

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Současný manažer Derby County a někdejší slavný anglický internacionál Wayne Rooney.

Reklama

Článek

I trestně stíhaný nebo pravomocně odsouzený cizinec si může v Anglii snadno a rychle pořídit věhlasný klub až z druhé nejvyšší soutěže. Podcast Angličan žasne nad lehkostí triku. Investigativa Al-Džazíry ukázala, jak na to.

Nový investigativní příspěvek televize Al-Džazíra šokoval nejen fotbalovou veřejnost. „Obsáhlý investigativní text detailně popisuje, jak se dnes dají snadno a rychle vyprat špinavé peníze skrze nákup anglického fotbalového klubu. Nejedná se přitom o ledajaký klub, hlavní roli sehrálo druholigové Derby County, jehož současný majitel Mel Morris byl v posledních měsících ochotný svůj klub prodat snad opravdu komukoli,“ vykopl téma autor podcastu Angličan Jiří Hošek.

„Článek demonstruje až neuvěřitelnou lehkost, s jakou si falešný cizinec s astronomickým finančním obnosem v kapse a zápisem v trestním rejstříku dokáže ve Velké Británii přes všeho schopného prostředníka vytvořit novou identitu a přes skryté vlastnické struktury všeobecně prosperovat jako majitel fotbalového klubu. V ostře hlídané Premier League by to nejspíš neprošlo, ale je s podivem, že na úrovni Championship, po finanční stránce jedné z nejlepších soutěží světa, to evidentně nemusí být žádný problém,“ žasne nad skandálním zjištěním Jiří Hošek.

„Překvapuje mě to. Boří to tu leckdy parodovanou myšlenku, že tohle by se v Anglii rozhodně nikdy nestalo. Na druhou stranu Manchester City patří šejkům z Blízkého východu, Chelsea si kdysi pořídil někdejší gubernátor ruské Čukotky Roman Abramovič. Zejména lokální investice bohatých ruských oligarchů, jimiž si kromě osobního zviditelnění částečně kupují i místní politiky, byly a zřejmě stále i jsou v Londýně a jinde velmi běžné,“ povzdechl si autor Šťastného pondělí Jindřich Šídlo.

Podcast Angličan pochopitelně nezanedbal úvodní kolo nového ročníku Premier League. To přineslo celou řadu emotivních momentů i pohledných branek. Navrch také mimořádně pohotové i povedené výkony rozhodčích ve spolupráci s lépe fungujícím, respektive obsluhovaným systémem VAR.

„Sledovat Premier League s diváky, to je jako sledovat jiný sport. Návrat příznivců do ochozů byl pro mě tím nejkrásnějším okamžikem celého kola. Konec utkání, kdy Brentford slavil premiérové vítězství po 74 letech v nejvyšší soutěži za sborového zpěvu plačících fans, to bylo doopravdy dojemné. Ten klasický, nenahraditelný zážitek z fotbalu je zpátky,“ raduje se Jindřich Šídlo.

Mikoláš Tuček, autor projektu Football Fanatic's, vyzdvihuje i gentlemanské chování fanoušků londýnského nováčka. „Úžasné bylo, že celý stadion spontánně zatleskal střídajícímu Sakovi, tedy muži, který v barvách Albionu neproměnil na Euru ve finále rozhodující pokutový kop a stal se další obětí drsné kyberšikany. Abych zůstal u pozitiv, přístup všech rozhodčích je dosud perfektní. Evidentně dokázali přebrat fungující mustr z letního Eura, který doufejme trvale přesadí i do světa Premier League,“ nešetří chválou Mikoláš Tuček.

Anglická nejvyšší fotbalová soutěž představila i staronové tváře dlouhodobě zraněných. Na pažit se po několikaměsíční rekonvalescenci vrátila defenzivní opora Liverpoolu, nizozemský stoper Virgil van Dijk, ale i ofenzivní koncový hráč Wolverhamptonu Wanderers Raúl Jiménez, který s frakturou lebky bojoval o život.

„Návrat van Dijka mě nesmírně těší. Paralelně se startem soutěže dostal ve 30 letech nový, čtyřletý kontrakt, což je jistě pozitivním krokem od vedení, které navíc jeho rekonvalescenci moudře neuspěchalo. Evidentně Nizozemce kluboví fyzioterapeuti usměrnili, aby se nepokoušel zapojit do letního Eura, ale raději se plnohodnotně připravil na novou sezonu. Co se týče Jiméneze, je to pro mě absolutní hrdina kola,“ hodnotí kladně návraty dvou adorovaných hrdinů Premier League Mikoláš Tuček.

Při hodnocení individuálních výkonů si i zarytý fanoušek Arsenalu Jindřich Šídlo nemohl vynachválit létající borce z konkurenčního Tottenhamu, čímž poněkud zaskočil hostitele podcastu. „Já jsem byl vyloženě nadšený z toho, co v neděli předváděl takový Bergwijn. Ačkoliv v televizi vypadá, že má na fotbalistu nějaké to kilo navíc, s míčem si dokonale rozumí a obraně Citizens velmi často zatápěl. Všichni sice opěvují střelce jediné branky Sona, ale právě Nizozemec mě příjemně překvapil. Vedle Jacka Grealishe, jemuž se debut v Premier League v dresu nového zaměstnavatele skutečně vydařil, patřil Bergwijn při nedělní konfrontaci Manchesteru City a Tottenhamu k nejlepším na hřišti,“ komentuje přínos jednotlivců Šídlo.

V podcastu se dozvíte i to, jak hodnotí trio debatérů Angličana právě zmiňovaný šlágr prvního kola mezi favorizovaným Manchesterem City a překvapivě organizovaným a odhodlaným Tottenhamem, dojde také na české legionáře v Premier League, jejichž počet se pro letošní sezonu rozrůstá na čtyři. Nejnovější díl servíruje i nejzajímavější statistiky prvního kola a odpovídá na otázku, jestli má v Česku čím dál populárnější West Ham plán B.

A samozřejmě se dočkáte vyhlášení vítězů premiérového kola společné ligy Angličana s fanoušky ve Fantasy Premier League. Dres českého národního týmu zamíří za Jiřím Kolaříkem, jehož Klapzubova 11 nasbírala úctyhodných 119 bodů. Autoři se rozhodli ocenit také nejlepší ženu Petru Blažkovou, která se svým Slavojem nashromáždila bodů 111.

Celou epizodu Angličana si poslechněte v přehrávači v úvodu článku, ve své podcastové aplikaci nebo na platformě podcasty.cz.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované