Hlavní obsah

Chaos ve světové ekonomice. Bezcenná ropa s sebou stáhla i akcie

Foto: CC0 Public Domain

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Cena ropy hned od začátku týdne výrazně zlevňuje na všech světových trzích. Její cenu negativně ovlivňují dopady koronavirové krize na poptávku a také obavy z nedostatku kapacit pro skladování této suroviny v USA.

Článek

Americké akcie oslabily. Prudce klesly zejména poté, co cena ropy West Texas Intermediate (WTI) poprvé ztratila za jediný den veškerou svou hodnotu a propadla se do záporných čísel. Tato bezprecedentní situace podle agentury Reuters podtrhuje chaos, který pandemie nemoci covid-19 způsobuje ve světové ekonomice.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 2,44 procenta a obchodování zakončil na 23.650,44 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,79 procenta na 2823,16 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, odepsal 1,03 procenta na 8560,73 bodu.

Obchodníci květnový kontrakt prodávali za každou cenu, aby jim ropa nezůstala. Kvůli krizi v důsledku šíření koronaviru a výrazně nižší poptávce teď nemá o ropu téměř nikdo zájem, po přetlaku nabídky se trh zhroutil.

Nastupující červnový kontrakt, který má mnohem vyšší vypovídací hodnotu, klesl o 18 procent na 20,43 dolaru za barel.

Už v podvečer spadl barel na cenu jednoho dolaru a ani to ještě nebylo dno. WTI ztrácela už během dne při obchodování v Asii až 21 procent. Sestoupila tak na 14,47 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od března 1999. Krátce před devátou hodinou SELČ vykazoval květnový kontrakt na WTI pokles o 18,4 procenta na 14,91 dolaru za barel, severomořská ropa Brent s dodáním v červnu ale ve stejnou dobu ztrácela pouze 2,1 procenta na 27,50 dolaru za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se tento měsíc dohodli na výrazném snížení těžby, aby kompenzovali pokles poptávky a podpořili cenu suroviny. Podle některých analytiků však dohoda skupiny označované jako OPEC+ není dost výrazná na to, aby odstranila převis nabídky nad poptávkou. „Netrvalo dlouho a trh poznal, že dohoda OPEC+ ve své současné podobě nebude stačit k obnovení rovnováhy na trhu,“ uvedl podle serveru BBC analytik Stephen Innes ze společnosti Axicorp.

Dohoda o snížení těžby

Skupina OPEC+ se dohodla, že v květnu a červnu sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně. „Stále panují určité obavy, že snížení o deset milionů barelů denně nedokáže vykompenzovat destrukci poptávky,“ podotýká i analytik společnosti CMC Markets Michael McCarthy.

Dohodě o desetiprocentním snížení těžby předcházel týdenní maraton bilaterálních jednání a videokonferencí mezi zástupci států těžících ropu z celého světa. Domluvu blokoval odpor Mexika, které si nakonec vynutilo diplomatické vítězství. Svou těžbu sníží pouze o 100 tisíc barelů denně. Podle agentury Bloomberg těžbu o dalších 3,7 milionu barelů snížily Spojené státy, Brazílie a Kanada.

Podle prohlášení skupiny by pak od 1. května měla být celosvětová těžba snížena o více než 20 milionů barelů denně.

USA už nemá kam ropu uskladnit

Kvůli klesající aktivitě rafinerií se nyní zvyšuje objem ropy ve skladovacích zařízeních v USA, zejména v důležitém překladišti Cushing v Oklahomě. „Ještě nebylo dosaženo plné kapacity, ale panují obavy, že se tak stane,“ upozornil McCarthy. To je i jeden z hlavních důvodů, proč tak výrazně klesá cena ropy s dodáním v květnu, zatímco kontrakt s pozdějším dodáním je výrazně dražší.

Surové zásoby v Cushing od konce února vyskočily o 48 procent na téměř 55 milionů barelů, ukazují údaje Energy Information Administration. Celková a maximální kapacita má být podle agentury Bloomberg 76 milionů barelů.

Pokles ceny se odráží napříč celým ropným průmyslem. Právě kvůli nízké poptávce a potřebě snižovat náklady byly například Spojené státy nuceny omezit 13 procent tamního byznysu.

V asijském ropném centru v Singapuru mezitím požádala společnost Hin Leong Trading o soudní ochranu před věřiteli. Reagovala tím na ztráty v hodnotě více než 800 milionů dolarů.

Skladování ropy jako vína

Přeplněné sklady s ropou také přivedly ropnou společnost Liquid Logistics Solutions k návrhu, že jednou z možností by bylo začít plnit ropu do takzvaných flexitankových nádob, ve kterých se často skladuje víno. Nádoba dokáže pojmout 147 barelů. Ačkoliv se to možná zdá jako trochu bizarní a nepraktický návrh, podle vedení společnosti, která s nápadem přišla, zájem o tyto skladovací nádoby vzrostl.

Reklama

Související témata:

Doporučované