Hlavní obsah

Ropa prý zabíjí. Schwarzenegger chce žalovat těžařské společnosti

Arnold Schwarzenegger chce žalovat ropné společnosti, vědomě podle něj zabíjejí.Video: Facebook Arnold Schwarzenegger, Shutterstock.com

 

Reklama

Arnold Schwarzenegger chce žalovat ropné společnosti. Těžaři podle bývalého kalifornského guvernéra vědomě zabíjejí a činí tak už od konce padesátých let minulého století, kdy si nechali vypracovat studii o dopadech těžby a zpracování fosilních paliv.

Článek

Arnold Schwarzenegger chystá žalobu na ropné společnosti, protože podle něj vědomě zabíjejí. Řekl v podcastu Off Message serveru Politico. „Ropné společnosti vědí od roku 1959, kdy si nechaly vypracovat vědeckou studii, že kvůli těžbě a zpracování fosilních paliv přijde globální oteplování a navíc, že fosilní paliva představují riziko pro naše zdraví, riziko až smrtelné,” řekl Schwarzenegger v rozhovoru během festivalu South by Southwest.

Bývalý kalifornský guvernér, který se proslavil jako hvězda akčních filmů, a úspěchy ověnčený kulturista, na žalobě prý pracuje s řadou soukromých právnických firem a připravuje kampaň, jež problém představí širšímu publiku.

Schwarzenegger přirovnal ropný průmysl k tabákovému, kde podobná žaloba v minulosti slavila úspěch. „Tabákové firmy dlouhé roky věděly, že kouření způsobuje rakovinu, zabíjí, a tajily to. Nakonec kvůli tomu platily stovky milionů dolarů,” řekl.

Sedmdesátiletý Schwarzenegger se v tabákovém průmyslu inspiroval nejen žalobou. „Vědět, že váš produkt zabíjí a neinformovat o tom, je naprostá nezodpovědnost. Každá čerpací stanice, každé auto, každý výrobek z fosilních paliv by měl mít na sobě varování jako mají cigarety,” uvedl.

Kdy přesně hodlá společnosti žalovat, zatím Schwarzenegger neřekl. Svůj záměr ale prozradil necelé dva měsíce před chystanou environmentální konferencí, kterou pořádá ve Vídni.

„Když vejdete do místnosti a někoho se tam vědomě chystáte zabít, je to vražda prvního stupně. V počínání ropných společností nevidím žádný rozdíl,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované