Hlavní obsah

Ropná zařízení v Saúdské Arábii zasažena střelami z dronu

Jemenští povstalečtí Húsíové provedli podobné útoky už v minulosti.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Ve dvou ropných zařízeních společnosti Saudi Aramco na východě země vypukl požár. K němu došlo v sobotu časně ráno, podle pozdějšího prohlášení ministerstva vnitra byly příčinou ohně zásahy střel z dronu. K odpovědnosti za útoky na ropná zařízení se pak v šíitské televizi Al-Masíra přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů.

Článek

Její vojenský mluvčí Jahjá Saría podle agentury Reuters prohlásil, že Húsíové nasadili proti ropným zařízením v Abkajku a Churajsu deset dronů. „Tato mise je součástí legitimního a přirozeného práva na reakci na zločiny agrese a pokračující blokády naší země posledních 5 let. Tato operace je jednou z největších, které naše síly podnikly na saúdském území,” řekl Saría.

Pohrozil zároveň rozšířením rozsahu útoků na cíle v Saúdské Arábii, která stojí v čele koalice, jež proti húsíjským rebelům bojuje v Jemenu. „Jedinou možností pro saúdskou vládu je zastavit útoky proti nám,” navrhl vojenský mluvčí. Jinak se podle něj budou útoky húsíjských povstalců na cíle v saúdském království jen zhoršovat.

Bezpečnostní složky na zařízeních Abkajk a Churajs dostaly podle ministerstva požáry pod kontrolu. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího těžařského průmyslu. Abkajk ve východní provincii je největší ropné pole na světě a je zde také obří závod na snížení obsahu síry v ropě, ze kterého se tato ropa posílá do vývozních terminálů, včetně největšího exportního přístavu pro ropu na světě Ras Tanura.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že incident narušil produkci a vývoz ropy. Ovlivnit může těžbu až pěti milionů barelů denně, což je zhruba polovina těžby Saúdské Arábie. Státní televize informovala, že vývoz nadále pokračuje a firma Aramco se k incidentu nevyjádřila. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

Jemenští povstalečtí Húsíové provedli podobné útoky už v minulosti. Koncem srpna oznámila saúdskoarabská koalice, která v Jemenu bojuje proti povstaleckým Húsíům, sestřelení dronu, který Húsíové vyslali na Saúdskou Arábii. Mluvčí koalice uvedl, že dron byl zničen ještě nad jemenským územím.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

„Saúdská Arábie je v nezáviděníhodné pozici,” řekl Seznamu odborník na Blízký východ Matěj Denk. „ Když vstupovala do tohoto konfliktu v roce 2015, její vojenští plánovači tehdy předpokádali, že konflikt bude trvat jen pár týdnů. A teď se táhne čtvrtým rokem, s čímž země nepočítala,” dodal. Podle Denka je konflikt v Jemenu pro Saúdskou Arábii náročný hned z několika důvodů.

„Ta kampaň je velice finančně nákladná, Saúdská Arábie musela zaplatit miliardy dolarů – a to na materiál a vojenské operace celkově. A také jí poškozuje reputaci. Třeba u jejího klíčového spojence, USA, kde Kongres zaujal přísnější postoj k vyvážení vojenského materiálu do Saúdské Arábie,” popsal Denk. Země také čelí mezinárodnímu tlaku kvůli obvinění z páchání válečných zločinů, neboť SA hromadně bombarduje civilni obyvatelstvo v Jemenu.

Útoky povstalců na cíle v Saúdské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.

Konflikt je podle odborníka Denka komplikovaný. „Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh řekl, že vládnutí Jemenu je jako tančit na hadích hlavách. Není totiž pravdou, že proti sobě bojují jen povstalci s koalicí vedenou Saúdskou Arábií. V současné době ta samotná koalice bojuje sama mezi sebou,” dodal Denk.

Reklama

Doporučované