Hlavní obsah

Ropy je moc. Menší benzinky kvůli tomu mohou skončit

Rozhovor s analytikem společnosti Cyrrus Tomášem Pfeilerem o ceně ropy.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Cena ropy je rekordně nízko – a to nejen kvůli pandemii. Poptávka po pohonných hmotách klesá kvůli omezení cestování a pohybu osob, ale ropné giganty nepřestávají těžit. Mohlo by to znamenat konec pro některé menší čerpací stanice.

Článek

Ceny ropy na začátku týdne pokračují v propadu, severomořský Brent je nejníže od listopadu 2002. Odepisuje kolem osmi procent a dostal se pod 23 dolarů za barel. Výrazný pokles cen zapříčinily nejen dopady pandemie způsobené šířením koronaviru, ale také cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem.

Saúdská Arábie a Rusko se přetlačují

„Saúdská Arábie teď zaplavuje trh svou produkcí a cílem je ukázat jakousi dominanci na ropném trhu. Dalším faktorem je situace kolem koronaviru. Na celém světě dochází k rozsáhlým karanténám, tedy k propadu přepravy – a to nejen letecké – a omezení výroby. Poptávka proto celosvětově klesá,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

V Česku oproti polovině ledna klesla cena nejprodávanějšího Naturalu 95 o 4,20 koruny a u nafty o 3,90 koruny, vyplývá z informací České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. Po odečtení spotřební daně, která se nemění, jde o pokles 21 procent.

Cena ropy se za poslední měsíc snížila o více než polovinu. Pokles přišel po nevydařeném jednání mezi Saúdskou Arábií a Ruskem o společné dohodě s Organizací zemí vyvážejících ropu o koordinovaném snížení těžby. Obě země pak oznámily, že svou těžbu naopak navýší.

Na situaci by mohl doplatit záchranný systém

Zvýšení těžby však přišlo ve chvíli, kdy zároveň klesla poptávka po pohonných hmotách. To bude mít ale dopad na samotné provozovatele čerpacích stanic, kteří si sice mohou do určité míry navýšit marži, avšak větší zájem ze strany zákazníků nepřijde.

„Čerpací stanice na malých městech budou mít problém třeba s cash flow, protože nebudou mít tržby. Nelze tedy vyloučit, že některé drobné čerpací stanice se uzavřou nebo budou hledat nějaké levnější řešení, například samoobslužný prodej, aby snížily náklady,“ potvrzuje Václav Loula, šéf České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Konec některých čerpacích stanic by ale mohl podle Louly ohrozit další důležitý sektor, a to sice Integrovaný záchranný systém ČR. „My jsme klíčová infrastruktura, tady nelze přestat vyrábět pohonné hmoty z důvodu jejich potřeby pro záchranný zdravotnický systém, policii, hasiče. Já spíš vyjadřuji určité obavy, aby byla na těch klíčových pozicích zajištěna obslužnost,“ říká šéf asociace. Pokud se současná situace výrazně nezmění, očekává v dubnu ještě o korunu nižší ceny pohonných hmot.

Skladovací kapacity ropy nejsou neomezené

Podle analytika Tomáše Pfeilera ale nemůžou ceny klesat a zásoby stoupat donekonečna. Zastavit by je mohly skladovací kapacity, které jsou omezené. „Příští měsíc by převis nabídky mohl dosáhnout až 25 milionů barelů denně, což by celková skladovací kapacita nemusela vůbec ustát. Lze tedy očekávat, že někteří těžaři by přestali těžit. A to by mohlo ve střednědobém horizontu způsobit růst cen,“ dodává svůj pohled Pfeiler.

Saúdská Arábie jako největší ropný exportér na světě chce naplněné skladovací kapacity řešit vývozem. Od května má v plánu zvýšit export ropy o zhruba 600 tisíc barelů denně na rekordních 10,6 milionu barelů za den. Do té doby má státní ropná společnost Saudi Aramco nařízeno držet těžbu na rekordních 12,3 milionu barelů denně.

Reklama

Doporučované