Hlavní obsah

Rošáda na poslední chvíli. ANO pošle do boje o Prahu nikoliv Nachera, ale Stuchlíka

Patrik Nacher vyhrál primárky, ale kandidátku ANO nepovede.

Reklama

Poslanec Patrik Nacher sice vyhrál v Praze historicky první stranické primárky a stojí za ním většina pražské organizace, Andrej Babiš ale místo něj nasadí jako jedničku kandidátky podnikatele Petra Stuchlíka.

Článek

Primárky měly být potvrzením toho, že hnutí ANO není jen projekt plně v rukou Andreje Babiše, ale plnohodnotná politická strana, ve které fungují tradiční demokratické principy. Nakonec to ale dopadlo přesně opačně.

Andrej Babiš využije svého práva předsedy a změní jedničku na pražské kandidátce ANO, ačkoliv stranická buňka již odsouhlasila její jinou podobu.

Jak zjistil Seznam, poslanec a dosavadní zastupitel na pražském magistrátu Patrik Nacher přijde o post lídra. Na jaře s drtivou převahou vyhrál historicky první stranické primárky v ANO, které navíc hnutí v hlavním městě uspořádalo jako jediná politická strana.

Jenže nakonec hnutí ANO v Praze povede místo Nachera podnikatel Petr Stuchlík.

Podívejte se, kdo je Petr Stuchlík:

K bohatství vede jen jedna cesta, říká Stuchlík v pořadu Adama Junka Kam to bude?.Video: Seznam Zprávy

Podle informací Seznamu za celou výměnou stojí jeden z hlavních Babišových poradců pro PR, Marek Hanč. Právě na jeho radu se Babiš rozhodl využít svého práva.

„Já to nechám na hnutí. Nacher je určitě dobrý kandidát, ale hnutí potřebuje také nové tváře. Na pražskou kandidátku potřebujeme silný tým,” napsal Babiš agentuře ČTK s tím, že rozhodovat bude vedení hnutí příští týden. Na otázku, zda by podle něj měl Stuchlík být volební jedničkou, či dvojkou, odpověděl, že „o tom vede hnutí debatu”.

„Vůbec se k tomu nebudu vyjadřovat. Je to rozhodnutí vedení hnutí, na které má ze stanov právo. Já ho můžu jen akceptovat. Těším se na přidanou hodnotu a nový náboj, který tento zásah přinese,” řekl Seznamu Patrik Nacher.

Potvrdil, že od Babiše dostal nabídku být stranickou dvojkou. „Ještě jsem se nerozhodl, dávám si na to tento víkend,” odpověděl, zda takovou změnu akceptuje.

Podle informací Seznamu dojde ke změně na kandidátce oficiálně toto pondělí na schůzce Nachera, šéfa pražské buňky Jana Říčaře, Petra Stuchlíka a premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše.

Rozhodnutí pak proběhne formou „per rollam”, tedy písemně oběžníkem. Stranický výbor, který dosud projednával a definitivně schvaloval podobu všech kandidátek, už ale znovu nezasedne. Napřed se jeho schůze několikrát odložila, tento týden v pondělí pak členové výboru odhlasovali všechny kandidátky vyjma pražské. „Bojí se diskuze, protože Patrik má v Praze silnou podporu,” vidí příčinu nezvyklého postupu zmíněný zdroj zevnitř pražského hnutí.

Petr Stuchlík si otázky Seznamu nechal zaslat emailem, i přes opakovanou prosbu ale odpovědi nezaslal.

Reklama

Doporučované