Hlavní obsah

Rosickému šlo všechno hned, jen hlavičkovat se mu moc nechtělo, vzpomíná Lokvenc na zázračné dítě

Vratislav Lokvenc spolu s Tomášem Rosickým a Petrem Čechem ještě v reprezentačním dresu.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

V roce 1999 se Tomáš Rosický prvně objevil v lize. Sobota 9. června nabídne rozlučku, která jeho velkou kariéru uzavře.

Článek

Na letenském stadionu bude plno a bude k tomu důvod. Na sobotní odpoledne s datem 9. června si totiž rozlučku se svou velkou kariérou od 17 hodin naplánoval Tomáš Rosický, fotbalista s talentem nevšední velikosti viděné tu před ním snad jen u Josefa Masopusta či Antonína Panenky.

Gratulanti přijedou odevšad. A mezi těmi zdejšími nebude scházet ani Vratislav Lokvenc, jenž se s Rosickým potkal nejen v reprezentaci, ale i na úsvitu Tomášovy kariéry, která na ligové úrovni odstartovala v květnu 1999, kdy osmnáctiletý talent povytáhl z dorostu do A-týmu Sparty trenér Ivan Hašek.

„Tichý kluk, slušný, to už se dnes nevidí. A s míčem na noze neměl chybu, skvěle četl hru... Jen hlavičkovat se mu moc nechtělo,“ vzpomíná Lokvenc na Rosického „rozjezdy pro hvězdy“.

V průběhu několika měsíců se Rosický propracoval mezi klíčové hráče Sparty. A v lednu 2001 ho za sumu přesahující půl miliardy korun prodala Sparta do Dortmundu, jako tehdy nejdražší přestup v dějinách Bundesligy.

Na německou éru přijedou zavzpomínat Brazilci Dedé či Ewerthon, velké zastoupení bude mít i Arsenal, ve kterém Rosický působil od MS 2006. V očekávání jsou Robin van Persie, Cesc Fábregas, Theo Walcott a další, snad i včetně Arséna Wengera, donedávna manažera klubu s kanonem v erbu.

Reklama

Související témata:
Vratislav Lokvenc

Doporučované