Hlavní obsah

Rosický měl na Tottenham vždy spadeno, v derby mu nasázel tři góly a nijak ho nešetřil ani mimo trávník

Podívejte se na TOP 5 gólů vybraných z posledních derby mezi Arsenalem a Tottenhamem Hotspur.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Co je na Londýně nejhorší? Tomáš Rosický nad odpovědí v anketě vedené s hráči Arsenalu v březnu 2016 příliš neváhal: „Tottenham“. A v tu chvíli byli fanoušci Gunners jeho, jakékoli přiživení rivality s druhým týmem ze severu Londýna kvitovali maximální měrou.

Článek

Nedělní přenos Televize Seznam z utkání Arsenal-Tottenham vyšperkuje účast exkluzivního hosta, někdejšího záložníka domácího týmu Tomáše Rosického.

V Praze dobře poznal atmosféru vyhrocených utkání mezi Spartou a Slavií, v Severním Porýní si pak užíval velkých derby mezi Dortmundem a Schalke.

A také severolondýnská derby mezi Arsenalem a Tottenhamem českému fotbalistovi Tomáši Rosickému sedla.

V dresu Arsenalu jich absolvoval celkem 14, přičemž 9× byl u toho, když jeho Gunners zvítězili, jednou se urodila remíza a jen 4× musel v souboji, kterého se na hřišti účastnil, skousnout porážku od Tottenhamu.

Svůj gólový účet proti Tottenhamu si Rosický otevřel v ligovém utkání 26. února 2012. Na Emirates Stadium domácí prohrávali už 0:2, ale fanoušci hnali Wengerův tým k velkému obratu. Ještě do poločasu na góly Sahy a Adebayora odpověděli domácí Sagna s Van Persiem. A v 51. přišla Rosického chvíle, kdy levou nohou otočil na 3:2. Následovaly ještě dvě Walcottovy trefy, které vedly ke konečnému skóre 5:2 pro domácí.

Mimochodem stejným skóre vyhrál Arsenal derby i v listopadu stejného roku. Ale tady si ve videu připomeňte zmiňované únorové derby 2012, včetně Rosického gólu:

Rosického kariéru v Arsenalu komplikovala četná zranění. Ale třeba v první polovině roku 2014 hrával celkem pravidelně. A Tottenham to odnesl hned dvěma góly ve své síti.

V lednu 2014 se týmy utkaly v FA Cupu a Rosický zvyšoval na konečných 2:0 pro Arsenal. Na půlící čáře obral protihráče o míč a dovezl pak balon až na místo určení:

Svůj nejslavější gól do sítě Huga Llorise pak Rosický vykouzlil v březnu 2014, kdy na White Hart Lane, tehdy domácím stadionu Tottenhamu, skóroval překrásným způsobem už ve 2. minutě utkání. A skóre se už ze stavu 0:1 až do konce utkání nikam nepohnulo.

Tady je ten gól:

I kdyby v dresu Arsenalu hypoteticky nepředvedl nic jiného, jakože samozřejmě předvedl, tahle famózní trefa by v srdcích mnoha fanoušků stačila na to, aby Rosického po desítky let opěvovali.

A to jim ještě dva roky nato kápl do noty, když v klubové videoanketě Co je nejlepší a nejhorší na Londýně na první dotaz odpověděl: „Arsenal.“ A na ten druhý: „Tottenham.“ Na rozdíl od kolegů, kterým v metropoli na Temži vadily obvykle spíš dopravní zácpy anebo deštivé počasí, jako třeba Santi Cazorlovi.

Ostatně podívejte se sami:

Na soupisce Arsenalu figuroval Rosický 10 let, od létě 2006, kdy podepsal kontrakt krátce přes zahájením MS v Německu, do roku 2016, kdy se vrátil do Sparty.

Celkem za Arsenal ve všech soutěžích odehrál 248 utkání, ve kterých zaznamenal 29 branek a 22 asistencí. V letech 2014 a 2015 se radoval ze zisku FA Cupu.

Navzdory zdravotním problémům patřil český záložník mezi oblíbence klubového manažera Arséna Wengera. Ten o něm dokonce prohlásil: „Kdo má rád fotbal, ten musí mít rád Rosického.“

Není divu, že řada jeho bývalých spoluhráčů dorazila loni do Prahy i na Rosického rozlučku s aktivní hráčskou kariérou:

Podívejte se do zákulisí Rosického rozlučkyVideo: youtube.com/ceskarepre

V neděli 2. prosince odstartuje Televize Seznam seriál přímých přenosů ze zápasů nejlepších evropských lig. Zcela zdarma nabídne svým divákům živý přenos z duelu Arsenal-Tottenham. Předzápasové studio, které bude moderovat Jiří Hošek, začíná ve 14:45. A coby exkluzivní host v něm přislíbil účast právě Tomáš Rosický.

Reklama

Doporučované