Hlavní obsah

Rosický: Měli jsme na Spartě strašné trable zbavit se některých hráčů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Sportovní ředitel AC Sparta Praha Tomáš Rosický poskytl Seznam Zprávám dlouhý rozhovor.

Reklama

Článek

Kde je stanovená hranice úspěchu a neúspěchu, kdy by složil svou funkci sportovního ředitele Sparty? I o tom se rozpovídala legenda českého fotbalu Tomáš Rosický ve speciálním vydání podcastu Angličan.

„Když srovnáte Spartu před dvěma lety a teď, a nebavme se o fotbalové technice a podobně, tak momentálně vidíte tým, kde bojuje jeden za druhého,“ charakterizuje Tomáš Rosický největší změnu od začátku jeho působení v manažerské roli.

Sportovní manažer AC Sparta Praha je spokojený i s tím, že klub dává ve větší míře šanci mladým hráčům. Důležitým milníkem bylo také dostat B-tým do druhé nejvyšší soutěže.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomáš Rosický při natáčení pro podcast Angličan.

„Očekávání jsou ale větší a rychlejší než naše plánované změny,“ uvádí v rozhovoru s Jiřím Hoškem Tomáš Rosický, který také uvedl, že se na jeho vkus měnili na Spartě až příliš trenéři, aniž upřesnil, koho má konkrétně na mysli. Podle Rosického měli každopádně kouči Ščasný, Jílek a Kotal velmi těžkou roli, protože trpěli následky dřívější doby. Myšleno té, kterou definoval příchod Itala Andrey Stramaccioniho.

Velký problém českého fotbalu? Práce s míčem v rychlosti.
Tomáš Rosický

„Měli tady ještě hráče, které třeba nechtěli, my jsme měli strašné trable se jich v uvozovkách zbavit. Měli obrovské kontrakty a je těžké z těchto kluků udělat tým, když si to tady chtějí jenom odsedět. Každý trenér s těmito hráči měl problémy skoro při každém tréninku, čili to byla i pro trenéry opravdu složitá doba,“ přiznává Rosický.

Pojmenovat strategické cíle nezabere sportovnímu řediteli letenských déle než pár vteřin: „Aby historicky nejsilnější český klub byl každý rok v Evropě, zvýšit prestiž klubu i prestiž hráčů, jejich ceny samozřejmě v takovém případě půjdou nahoru. No a bojovat každý rok o ligový titul,“ vypočítává Rosický, který přiznává, že se mu pár věcí nepovedlo a že si také stanovil hranici neúspěchu, kdy by dal svou funkci k dispozici.

Tomáš Rosický doufá, že sportovní úspěchy přivedou ACS k větší finanční soběstačnosti. „Nebýt odkázaný jenom na majitele, který jednou za rok přijde a bohužel zalepí velkou díru v rozpočtu. Ale myslím, že se tohle hodně změnilo od příchodu Františka Čupra (generální ředitel Sparty, pozn. red.), který na to hodně dbá,“ doplňuje Rosický.

A nehrozí, že Daniel Křetínský jednoho dne přijde a řekne: „Hele, kluci, mě už to nebaví?“

To se dost dobře může stát, to já nevím.

Neděsíte se toho?

Já se toho neděsím. Jak Daniela znám, je to velice ambiciózní člověk, který chce pro Spartu to nejlepší a chce vyhrát. To, co říkáte, samozřejmě může jednou nastat. To by se musela změnit strategie.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomáš Rosický v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jiří Hošek se Tomáše Rosického zeptal i na ozdravný proces českého fotbalu nebo rasistický incident při domácím zápase s Monakem. Velká část rozhovoru, který si poslechněte v přehrávači nahoře, ale patřila Premier League, tedy hlavní agendě Angličana.

Tomáš Rosický zaskočil moderátora detailními vzpomínkami na branky, které coby hráč Arsenalu vstřelil do sítě „nenáviděného“ Tottenhamu, včetně popisu toho, co se při tom záložníkovi honilo hlavou. Rosický odhadl průběh sezony v anglické nejvyšší soutěži, zapochyboval o umístění Gunners v top 4 a vysvětlil, proč bylo dlouho dopředu jasné, že Mikel Arteta směřuje k trenérské dráze.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované