Hlavní obsah

Roste první sídliště budované z 3D tiskárny. Živit ho budou slunce a Tesla

Podívejte se, jak bude vypadat první sídliště z 3D tiskárny na světě.Video: Jan Marek

 

Reklama

První plánované sídliště z domů vytištěných na 3D tiskárně by mělo stát v Kalifornii. A to prý i mnohem rychleji, levněji a ekologičtěji, než je to při běžné stavbě. Tvrdí to alespoň tamní stavitel Mighty Buildings.

Článek

Jeden dům na prvním plánovaném sídlišti kompletně vytištěném na 3D tiskárně má mít asi 135 metrů čtverečních. To jsou tři ložnice a dvě koupelny, a komu by to bylo málo, součástí je i přístavba od Mighty Buildings o 65 metrech čtverečních s dvojlůžkem a koupelnou.

Levnější a energeticky soběstačné

Obyčejně stojí samotný dům typu Cinco od firmy celkem 285 tisíc dolarů, což je v přepočtu 6,2 milionu korun, respektive 431 tisíc dolarů, tedy 9,5 milionu korun se všemi stavitelskými pracemi, povoleními a připojením k síti. Přístavba pak vychází na 159 tisíc dolarů, což je 3,5 milionu korun, respektive 255 tisíc dolarů, tedy asi 5,6 milionu korun.

Klasický dům pro jednu rodinu přitom ještě loni v srpnu vycházel v Kalifornii na více než 706 tisíc dolarů, v přepočtu až 15,5 milionu korun. Společnost Mighty Building ale uvádí, že její obytné jednotky z 3D tiskárny jsou, co se týče minimálně nákladů na stavbu, levnější, a díky své úspornosti a udržitelnosti i ekologičtější a soběstačné.

Monitoring kvality životního prostředí

Podle jednoduchých výpočtů by 15 takových domů s přístavbou, tedy celé plánované sídliště v kalifornském městě Rancho Mirage asi 190 kilometrů od Los Angeles tak mělo stát asi 226,5 milionu korun. Firma ale cenu nasadila přesně na 15 milionů dolarů, což je v přepočtu 330 milionů korun. Projekt totiž pro budoucí obyvatele skýtá řadu výhod, dodává magazín Business Insider.

Domy prý budou fungovat s nulovou energetickou závislostí. Spotřebu uživí solární panely a případně i baterie Powerwall od Tesly. Ty mají napájet třeba i chytré senzory kvality životního prostředí –⁠ například vzduchu a vody. Samotné domy přitom budou z udržitelného recyklovaného termoplastu Light Stone, který tuhne až pod UV světlem, a tak z něj lze tisknout větší struktury.

Téměř žádný odpad. S bazény se počítá

Pět akrů pozemků 3D sídliště prý Mighty Buildings oproti normálním domům navíc zvládnou zastavět rychleji, o 40 procent levněji a jen s jedním procentem stavebního odpadu. A to se počítá i s bazény a terasami. Všech 15 domů má být připravených příští jaro.

Minulý měsíc firma pro druhou řadu svých domů, Series B, od investorů získala 40 milionů dolarů, tedy 880 milionů korun, a již nyní prý jedná s několika developery o dalších sídlištích. Na stavbě prvního sídliště výhradně z domů vytištěných na 3D tiskárně spolupracuje od loňského září se společností Palari Group, se kterou právě tehdy odhalili první návrhy.

Reklama

Související témata:

Doporučované