Hlavní obsah

Roste tu protestní energie. Je čas na nové Občanské fórum. Daniel Kroupa představuje plán na rok 2019

Výzva: S filozofem a signatářem Charty 77 Danielem Kroupou o totalitních tendencích v české politice.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

České politice chybí lídr, který by sjednotil demokratické síly. Neměl by to ale být žádný führer, míní filozof, bývalý politik a signatář Charty 77.

Článek

U Daniela Kroupy se letos potkává několik významných výročí. V neděli 6. ledna oslavil 70. narozeniny, jako signatář Charty si ten den připomněl – letos nekulatým – 42. výročím zveřejnění zásadního dokumentu Charty 77 a příští týden to bude 30 let od takzvaného Palachova týdne, který v roce 1989 odstartoval zásadní společenské změny.

„Ne že bych nechtěl slavit, ale vadí mi, když se lidé příliš obrací do minulosti a nehledí do budoucna. Měli bychom se starat o to, co uděláme, aby potomci měli co slavit,“ říká v úvodu rozhovoru Daniel Kroupa a navrhuje, aby se v době sílících protestů ve společnosti proti autoritářským tendencím a omezování svobody tato energie proměnila v něco pozitivního.

V této souvislosti mluví o jakémsi novém Občanském fóru, platformě, která v roce 1989 sjednotila opoziční síly proti komunistickému režimu a v prvních svobodných volbách v roce 1990 získala přes 53 procent hlasů.

„Demokratické strany se na tom musí domluvit, ale nejdřív musí pocítit, že jim teče do bot,“ říká Daniel Kroupa. To je – kromě ODS, která mívá v průzkumech kolem 13 procent – případ KDU-ČSL, Starostů a nezávislých a TOP 09.

Kdo se může stát novým lídrem? Proč podle něj část veřejnosti fascinují psychopatické osobnosti? Čím si dokázal Miloš Zeman před rokem získat opakovanou podporu v další prezidentské volbě a proč neměl Jiří Drahoš šanci?

I na tyto otázky odpovídá Daniel Kroupa v rozhovoru ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované