Hlavní obsah

Roštejn se po kompletní několikaleté opravě otevře 2. června

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

I když zmírnění opatření proti koronaviru umožňuje otevřít hrady a zámky k 25. květnu, hrad Roštejn na Jihlavsku pozve první návštěvníky 2. června.

Článek

„Důvodem jsou poslední práce na jeho rozsáhlé několikaleté úpravě,“ řekla kastelánka Kateřina Rozinková.

Původní plán bylo otevřít hrad už v dubnu na víkendy a práce dokončovat v pracovní dny. Uzavření památek kvůli koronavirové pandemii plány změnilo. Hrad se otevře až po úplném dokončení stavebních prací. „Spolu se stavební firmou jsme to směřovali k 8. červnu, když se pak datum narychlo změnilo, nechtěli jsme riskovat, že by se tady na nádvoří ještě dodělávaly některé práce, když už je ta šance zpřístupnit nádvoří celé upravené, bez stavební techniky, proto jsme stanovili 2. červen,“ řekla Rozinková. Vláda původně avizovala, že se památky otevřou 8. června, vzhledem k příznivé epidemiologické situaci termín posunula na 25. květen.

Hradnímu nádvoří dlouho dominovala kamenná kruhová deska instalovaná jako stůl. Vysvětlením pro návštěvníky bylo, že jde o kryt ze studny přivezený na hrad odněkud z okolí. Teprve stavební práce na nádvoří odhalily, že byl posunutý jen o pár metrů. Hradní rezervoár vody s malým průměrem byla ve skutečnosti původní mnohem širší studna, na kterou poklop dokonale seděl. Na obnovenou studnu se vrátil. Přibyla na něj i replika sochy svatého Huberta, jejíž originál je v expozicích. Kameníci také stačili instalovat nad vstupní bránu hlavu medvěda, která tam podle dochovaných fotografií bývala.

Oprava hradu byla spojená s instalací nových expozic. První přírodovědná a interaktivní byla otevřena v roce 2018. Loni na hradě zpřístupnili expozici historickou. I když sezona začala kvůli opravám také se zpožděním, návštěvnost se podle Rozinkové dostala na úroveň té nejvyšší z posledních let, která byla v roce 2016. Přiblížila se k hranici 38.000 lidí.

Hrad se otevře společně s hradní hospodou. Na prohlídkách budou kvůli dodržování hygienických opatření platit některá omezení včetně počtu návštěvníků. Cena vstupného se podle Rozinkové letos zvýší asi o 10 korun. Nejdražší vstupenka vyjde na 120 korun.

Opravy za asi 73 milionů korun začaly v květnu 2017.

Reklama

Doporučované